Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce...
fot. nenovbrothers/123RF

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Pieczarka

Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce najpopularniejszym grzybem kulinarnym, a przy tym bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych o szczególnie skutecznym działaniu w organizmie.

W jednym z badań zawarte w pieczarkach związki błonnikowe okazały się działać prebiotycznie, wspomagając korzystną mikroflorę jelitową. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają kosmki jelitowe, oraz inne związki poprawiające zdrowie trawienne i wpływające korzystnie na metabolizm glukozy.

W pieczarkach zawarte są też przeciwgrzybicze białka, lektyny, rybonukleazy i lakazy hamujące enzymy biorące udział w replikacji wirusa HIV. Ekstrakt z pieczarki stymuluje odporność, wspomaga stan nerek oraz obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet.

Zobacz również

Czy uda się odbudować pałacyk w Lubajnach

Czy uda się odbudować pałacyk w Lubajnach

Nie do wiary co mówią ludzie o tym burmistrzu! WIADOMOŚCI

Nie do wiary co mówią ludzie o tym burmistrzu! WIADOMOŚCI

Polecamy

Jedziesz na rodzinną wycieczkę? Zobacz, ile kosztują bilety do popularnych parków

Jedziesz na rodzinną wycieczkę? Zobacz, ile kosztują bilety do popularnych parków

Poprowadził Polaków do złota, teraz zajmie się 31. drużyną rankingu FIVB

Poprowadził Polaków do złota, teraz zajmie się 31. drużyną rankingu FIVB

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!