MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wege przepisy na makaron, ryż i inne pomysły z 25.06.2024. Co zjeść?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/sveta_zarzamora
Przepisy na wegański obiad, kolację czy śniadanie mogą być proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Jakie masz plany na dzisiejszy posiłek? W naszym artykule znajdziesz posty z Instagrama z ciekawymi wege przepisami, które warto wypróbować w swojej kuchni. Sprawdź, który najbardziej Ci się spodoba.

Najlepsze wege przepisy w jednym miejscu? To możliwe. Nie musisz już śledzić wszystkich profili na Instagramie. Zrobiliśmy to za ciebie i przedstawiamy najciekawsze przepisy na wegańskie obiady, kolacje czy śniadania. Wypróbuj je i daj znać w komentarzu, które najbardziej ci smakowały.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Dieta wegańska w całości wyklucza jedzenie nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że praktycznie zawsze, gdy mamy do czynienia z hodowlą, zwierzęta doświadczają mniejszego lub większego cierpienia. Aby się do tego nie przyczyniać, wegańska dieta eliminuje część produktów.

  • Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie są istotami żywymi, ale roślinami, więc nie ma przeciwwskazań, by pojawiły się w diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, by nie smażyć ich na maśle, a na oliwie czy oleju.
  • Czy weganie jedzą ryby? Ryby to istoty żywe, a więc nie ma dla nich miejsca na talerzu weganina. Ta sama zasada dotyczy także owoców morza.
  • Czy weganie jedzą ser? Podobnie jak masło, ser produkuje się z mleka, a więc nie powinien pojawić się w wegańskiej kuchni. W sprzedaży jest wiele zamienników sera, dobrze w tej roli sprawdza się np. tofu.
  • Czy weganie jedzą makaron? I tak, i nie. W diecie wegańskiej powinny znajdować się wyłącznie makarony bezjajeczne, których jest na rynku sporo. Jajka mogą pojawić się w makaronach typu nitki, które dodaje się np. do rosołu.

Proste przepisy na wegańskie dania

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

A co powiecie naaa
WEGAŃSKI MAJONEZ Z MIĘTĄ 🌱

Ale zacznijmy od...
Świetnie nadaje się do smażenia czy pieczenia, ale również do sałatek! Ma neutralny smak, dzięki czemu sprawdza się w słonych daniach oraz słodkościach. Wiecie o kim mowa?
TAK! O oleju rzepakowym, którego ogromną zaletą jest uniwersalność! Jest bogatym źródłem witaminy K i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, o których szczególnie warto pamiętać w diecie roślinnej 🌱

Przemyćcie go do swojej diety np. w majonezie!

MAJONEZ:
150 ml wody po ciecierzycy
1,5 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Łyżeczka musztardy
2 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżeczki soku z cytryny
Garść świeżej mięty
Pół łyżeczki czarnej soli

Mięte posiekaj i przełóż do miseczki. Do blendera wlej wodę po ciecierzycy, dodaj płatki drożdżowe, musztardę, sok z cytryny, sól i miksuj na wysokich obrotach ok. 2 minuty. Gdy pojawi się kremowa, spieniona masa, delikatnie zacznij wlewać olej i ponownie zblenduj. Po minucie majonez jest gotowy. Dodaj mięte, wymieszaj i najlepiej wstaw do lodówki. Przechowuj do maksymalnie 3 dni.

Materiał powstał we współpracy z @jedzznami

#FunduszePromocji
#olejrzepakowy
#dieta #kuchnia #przepis #gotowanie #zdrowie #majonez #mięta #vege #wege #wegańskakuchnia #vegańskakuchnia


Dzisiaj mam dla Was przepyszne śniadanie z kaszą kukurydzianą i arbuzem! Próbowaliście kiedyś? 😏

Składniki:

  • Kasza kukurydziana 50g
  • Arbuz 100g
  • Jogurt grecki 50g
  • Miód 5g
  • Płatki migdałów 10g

Wykonanie:

  • Kaszę gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy miód i mieszamy żeby była troszkę słodsza
  • Arbuza kroimy w kostkę
  • W szklance układamy: kaszę, arbuza, jogurt, płatki migdałów
    Gotowe!

Kaloryka:

  • 337 kcal
  • 9g białko
  • 49g węglowodany
  • 11g tłuszcze

zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa


Pyszne kotlety nadziewane mozzarellą! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Marchew 100g
  • Mąka pełnoziarnista 50g
  • Jajko 60g
  • Mozzarella light 50g
  • Brokuły 100g
  • Sól, pieprz, curry

Wykonanie:

  • Marchew ścieramy na tarce
  • Mieszamy marchew, mąkę, jajko, mięso mielone i przyprawy
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
  • Podajemy z brokułami
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Marta
Lody kawowe z nerkowców i daktyli to idealne połączenie kremowej tekstury i intensywnego smaku kawy, które bez wątpienia przyniesie ochłodę w letnie dni. 🌞🍦☕

Składniki:
200 g nerkowców
100 g daktyli
600 ml napoju sojowego
100 g syropu klonowego
20 g kakao
2 filiżanki mocnego espresso ok. 70 ml

Sposób wykonania znajdziesz w komentarzu pod tym postem.

#wszystkiegoslodkiego #lody #przepis #pierwszydzienlata #lato #kawa #kakao #nerkowce #wege #vegan


📣📣📣UWAGA! KONKURS! 🥳

Weź udział w konkursie "WEGE BURGER CHALLENGE" i pokaż nam najciekawszy sposób na wykorzystanie naszych mieszanek do wege burgerów Soligrano! Stwórz oryginalny przepis na burgera lub wymyśl coś zupełnie nowego z naszych mieszanek. 🍔

👉Opublikuj zdjęcie swojej potrawy na swoim profilu na Instagramie lub Facebooku lub na Instagram Story, oznacz @Soligrano i użyj hashtagu #WEGEBURGER.

❤❤Najlepsze pomysły nagrodzimy fantastycznymi zestawami produktów Soligrano!
Konkurs trwa od 20 czerwca do 21 lipca, więc nie zwlekaj! Pokaż nam, że jesteś mistrzem kreatywności w kuchni! 😍

#soligrano #konkurs #wege #wegeburger #burger #wegeburger


No i mamy to! Dziś startuje astronomiczne LATO💛💛💛 Pierwszym warzywem, które przychodzi nam na myśl tego dnia jest BÓB!🌿 Uwielbiamy! W każdej ilości i postaci! A wy? Z czym kojarzycie lato? Poniżej jedno z ulubieńszych dań z tym wspaniałym jegomościem 😎 Gnocchi z ricotty z bobem, masłem, miętą, cytryną i parmezanem🌿🌿🌿 Palce lizać! Przepis w BIO, do dzieła!😎 Miejcie się wspaniale! Ściskamy, wasze Hofy #eintopf #szczecin #bob #lato #pierwszydzienlata #summer #summerdays #summetime #favabeans #lemon #mint #parmesan #ricotta #gnocchi #vegetarian #vege #hofy #sunnyday


Pyszne śniadanie na słodko! 😋

Składniki:

  • Orzechy włoskie 20g
  • Płatki owsiane 20g
  • Jogurt wysokobiałkowy 150g
  • Maliny 100g
  • Borówka 50g

Wykonanie:

  • Płatki i orzechy blendujemy razem i przesypujemy do szklanki
  • Kolejna warstwa to jogurt wysokobiałkowy
  • Maliny blendujemy i wlewamy do szklanki jako kolejną warstwę
  • Na górze układamy borówki
    Gotowe!

Kaloryka:

  • 374 kcal
  • 18g białko
  • 38g węglowodany
  • 17g tłuszcze

zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#arbuz #kaszajaglana #jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa


Pyszne kotlety z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Jajko 60g
  • Kasz kuskus 60g
  • Suszone pomidory 50g
  • Mozzarella light 50g
  • Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

  • Kasze gotujemy
  • Mieszamy kaszę, mięso, jajko i przyprawy na jednolita masę
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora, zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Kto raz spróbował ketchupu z cukinii, temu trudno będzie się bez niego obejść 😍
Na szczęście można po niego sięgać bez wyrzutów sumienia - to moc warzyw i smak, o którym nie da się zapomnieć.
Sprawdza się nie tylko w oczywistych połączeniach - do tostów czy frytek, ale swoją delikatnością idealnie współgra z grzankami z camembertem czy nawet jako dodatek do makaronów.

Zapisz przepis na później, by zawsze móc do niego wrócić ☺

  • 4 duże cukinie
  • pół kilo cebuli
  • 100 g cukru
  • 80 ml octu spirytusowego Jamar
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pieprz

Cukinię umyj i obierz, wydrąż środek. Zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach.
Cebulę również zetrzyj i dodaj do cukinii wraz z solą. Możesz odstawić warzywa na kilka godzin, by puściły sok, dzięki czemu szybciej się ugotują, ale jeśli nie masz czasu, to przełóż je do garnka i zacznij gotować wraz z cukrem, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. pół godziny.
Dodaj ocet i przyprawy i gotuj kilkanaście minut.

Na koniec w całość wmieszaj koncentrat i gotuj jeszcze kilka minut po przykryciem.
Zdejmij z palnika i zmiksuj całość blenderem. Przełóż do słoiczków i zapasteryzuj. ❤️

#jamar #ocetspirytusowy #przepisy #ketchupzcukinii
#wegańskieprzepisy #wegańskie #ocet #ketchup ocet • ketchup z cukinii • wege dania • wege przepisy


Jesteście TEAM ZUPA czy TEAM DRUGIE DANIE? Przygotowujecie sobie jedzenie do pracy czy kupujecie gotowce, a może zamawiacie obiady na mieście lub macie stołówkę na miejscu?
Po wczytaniu się w „Roślinne kuchnie świata” Doroty Jaworskiej istnieje ryzyko, że już nigdy nie obejdziecie się bez pysznej zupy – i nieważne czy będzie to polski barszcz, japoński ramen czy andaluzyjski chłodnik. Zupa to podstawa! Zupa to życie!
W tej książce znajdziecie mnóstwo przepisów na zupy z całego świata.
#marginesy #wydawnictwo_marginesy #Teamzupa #kuchnieświata #przepis #wege #kuchniaroślinna


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wege przepisy na makaron, ryż i inne pomysły z 25.06.2024. Co zjeść? - Strona Kuchni

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki