Wege grill? To możliwe! 10 pomysłów na zdrowe dania z grilla bez mięsa: przepisy na wege grilla

JKZaktualizowano 
Jak przygotować pysznego i zdrowego grilla bez mięsa? Nie macie pomysłów na dania w wersji wegetariańskiej? Zobaczcie, jak w szybki i łatwy sposób przyrządzić potrawy z grilla na bazie warzyw. Prezentujemy przepisy zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Sprawdźcie alternatywne pomysły na barbecue.

Wege dania z grilla nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Niektórym ciężko sobie wyobrazić grilla bez mięsa. Okazuje się jednak, że repertuar bezmięsnych potraw grillowych jest bardzo szeroki. Co więcej wege dania z grilla są znacznie zdrowsze niż tłusta kiełbaska czy kaszanka, a odpowiednio przyrządzone mogą stanowić autonomiczne danie.

Wege grill - przepisy

Jakie wegetariańskie alternatywy najlepiej sprawdzą się na grillu? Przekrój jest bardzo szeroki - od sezonowych warzyw zielonych po owoce i grzyby. Na grilla najlepiej wrzucić:

  • bakłażana
  • pieczarki
  • ziemniaki
  • kalafiora
  • szparagi
  • ananasa
  • awokado
  • paprykę
  • tofu
  • panierowany ser

Zamiast traktować warzywa jako dodatek można spokojnie przygotować z nich pełnowartościowe, pyszne danie. Sprawdźcie najlepsze wege przepisy na grilla:

Wege grill? To możliwe! 10 pomysłów na zdrowe dania z grilla...

Jak przygotować grilla?

Przede wszystkim grill musi być czysty, bez starego tłuszczu znajdującego się na ruszcie. Po drugie grill musi być dobrze rozpalony. Aby rozpalić grilla powinniśmy użyć brykietu lub węgla pochodzącego z drzew liściastych, czyli takiego, który nie zawiera żywicy. Parująca w procesie spalania żywica wydziela rakotwórcze aromaty, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Najczęściej popełnianym błędem jest rozpalanie grilla przy pomocy zadrukowanego papieru, kartonów lub lakierowanego drewna. Substancje chemiczne zawarte w tego typu podpałce z łatwością przedostaną się do naszych płuc.

Co ze sztucznymi podpałkami?

Podobnie rzecz ma się ze sztuczną podpałką - można jej użyć jedynie na początku, nigdy zaś, gdy jedzenie znajduje się na ruszcie. Najlepiej w ogóle unikać chemicznych wspomagaczy, gdyż po rozpaleniu unoszą się we wdychanym przez nas powietrzu.

Gdy przygotujemy już prawidłowo grilla, do grillowania potraw możemy przystąpić w momencie, w którym na brykiecie pojawi się cienka warstwa popiołu. Oznacza to, że grill jest dobrze rozpalony.

Dlaczego grillowane mięso jest niezdrowe?

Mięso na grilla jest z natury tłuste, a tłuszcz w połączeniu z grillem to bardzo niebezpieczna mieszanka. W przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz zawarty w mięsie skapuje na węgiel, wydzielając przy spalaniu toksyczne związki chemiczne. Ulatniające się substancje rakotwórcze to przede wszystkim dioksyny i furany.

Wojciech Redelbach, lekarz onkolog, dyrektor Opolskiego Centrum Onkologicznego mówi:

Zbadano, że podczas dwóch godzin grillowania emitowanych jest tyle dioskyn i furanów, ile z 220 tysięcy papierosów.

Dlatego, jeśli już koniecznie chcemy zjeść mięso, najlepiej jest grillować je na tackach lub macie silikonowej, które ograniczają skapujący tłuszcz. Ta druga jest o tyle bezpieczniejsza, że nie zawiera aluminium, które również lubi przenikać do naszych dań. Najzdrowsze z grilla są oczywiście warzywa.

Marynata do grilla

Marynata do grilla to bardzo ważny element. Nie tylko poprawia smak, ale i właściwości naszych potraw. Zamarynowanie potrawy sprawia, że jest ona zdrowsza, szczególnie jeśli użyjemy piwa lub oliwy z rozmarynem. Przyprawy te zawierają antyoksydanty, podobnie jak czosnek, neutralizując szkodliwe substancje.

Zasady zdrowego grillowania

Choć grill przeważnie wydaje się zdrowszy od smażenia, nie zawsze tak jest. Popełniając podstawowe błędy możemy sobie jedynie zaszkodzić. Oto podsumowanie zasad zdrowego grillowania:

  1. Zdrowy grill = dobrze rozpalony grill
  2. Nigdy nie rozpalaj grilla z potrawą na ruszcie
  3. Nie grilluj bezpośrednio na ruszcie ani w folii aluminiowej - wybierz maty silikonowe
  4. Używaj naturalnych przypraw - neutralizują toksyny
  5. Nie kupuj gotowych marynat

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Materiał oryginalny: Wege grill? To możliwe! 10 pomysłów na zdrowe dania z grilla bez mięsa: przepisy na wege grilla - Polska Times

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3