Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ważne odkrycie naukowców, które pomoże nam jeść tak, żebyśmy byli zdrowi

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
Jako zasadę powinniśmy przyjąć obfite śniadanie, skromny lunch i małą kolację. To sposób na zdrowie.
Jako zasadę powinniśmy przyjąć obfite śniadanie, skromny lunch i małą kolację. To sposób na zdrowie. Pixabay
Naukowcy zbadali, kiedy należy spożywać większość kalorii, by zachować zdrowie. Zmiana sposobu odżywiania nie jest trudnym wyzwaniem, a na pewno wartym zachodu. Efekty mogą zaskoczyć.

Większość ludzi wie, że to, co i ile jedzą, odgrywa ważną rolę dla ich zdrowia. Ale naukowcy odkryli, że kapitalne znaczenie ma również czas, w którym spożywamy posiłek.

Kiedy jeść najwięcej?

Badania pokazują, że większość kalorii powinniśmy przyjmować we wczesnych godzinach — na przykład jedząc obfite śniadanie, skromny lunch i małą kolację.

Ten wzorzec jedzenia jest zgodny z naszym rytmem okołodobowym, wrodzonym 24-godzinnym zegarem, który reguluje wiele aspektów naszego zdrowia, od codziennych wahań hormonalnych i temperatury ciała po cykle snu i czuwania.

Najlepiej trawimy rankiem

Ze względu na sposób, w jaki działają nasze wewnętrzne zegary, nasze ciała są przygotowane do trawienia i metabolizowania pokarmu wcześnie rano. W miarę upływu dnia nasz metabolizm staje się mniej wydajny. Badania pokazują, że posiłek spożyty o 9 rano może dać inne efekty metaboliczne niż ten sam posiłek spożyty o godzinie 21.

Ta rozwijająca się dziedzina badań, znana jako chrono-żywienie, reprezentuje zmianę paradygmatu w sposobie, w jaki badacze żywienia myślą o żywności i zdrowiu.

Ważny jest czas posiłków

Zamiast skupiać się wyłącznie na składnikach odżywczych i kaloriach, naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na czas posiłków i odkrywają, że może to mieć ogromny wpływ na wagę, apetyt, ryzyko chorób przewlekłych oraz zdolność organizmu do spalania i magazynowania tłuszczu.

To jest coś, na co do niedawna nikt w żywieniu nie patrzył – zawsze chodziło o to, co jesz i jaka jest wartość energetyczna twojego jedzenia lub zawartość węglowodanów, białka i tłuszczu – mówi Marta Garaulet, profesor fizjologii i żywienia na Uniwersytecie w Murcji w Hiszpanii, który bada pory posiłków i ich wpływ na otyłość i metabolizm.

Kolacja na kilka godzin przed snem

W dzisiejszym świecie ludzie często pomijają śniadanie i objadają się wieczorem po długim dniu pracy. Naukowcy twierdzą, że jeśli to możliwe, lepiej byłoby zrobić coś przeciwnego — lub przynajmniej odłożyć kolację na kilka godzin przed snem.

Garaulet odkryła, że nawet w jej Hiszpanii, która słynie z kultury późnego jedzenia, ludzie, którzy zazwyczaj jedzą obfity lunch w południe i lekką kolację, mają mniej problemów metabolicznych niż ci, którzy spożywają dużo kalorii w nocy.

- W Hiszpanii główny posiłek jest w środku dnia, między 14 a 15 – powiedziała. - Zjadamy od 35 do 40 procent naszych kalorii w środku dnia. I chociaż jemy obiad późno, nie jemy dużo.

od 16 lat

lena

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Ważne odkrycie naukowców, które pomoże nam jeść tak, żebyśmy byli zdrowi - Portal i.pl

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki