Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa i owoce podziel na kolory

Iza Wysocka
Większość osób wie, że w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Specjaliści mówią o 5 porcjach tych produktów.

Eksperci do spraw żywienia zalecają, aby spożywać co najmniej 400g warzyw
i owoców na dobę. Dzięki temu nasz organizm będzie odpowiednio odżywiony
w witaminy, makro- i mikroelementy, błonnik oraz wiele innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Układając dietę, warto pamiętać o połączeniu indywidualnych preferencji z zaleceniami specjalistów, którzy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: białą (np. czosnek, cebula, kapusta pekińska), zieloną (kiwi, brokuły, groszek), żółto - pomarańczową (sok marchwiowy, banan, mandarynka), czerwoną (truskawki, czerwona fasola, sok pomidorowy) i fioletową, zwaną niebieską (np. fioletowe śliwki, bakłażan, aronia).

- Zdrowa dieta to przede wszystkim przyjemność obcowania z naturalnymi świeżymi smakami. Warzywa, owoce i soki dają nieograniczone pole kulinarnych możliwości zarówno w sałatkach, deserach, jak i daniach głównych - mówi Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny. - Duszone jabłka to np. wyborny dodatek do mięs, a sok z buraków lub pomidorów, może być świetną bazą do ekspresowych zup. Wystarczy kilka dodatków smakowych w postaci np. imbiru i świeżych ziół i danie gotowe. Sok jabłkowy, gruszkowy, czy pomarańczowy bardzo dobrze łączy się z kolei z miodem i olejem rzepakowym. Dodając jedynie pieprz, sól, świeżą natkę pietruszki lub kolendry mamy sos, którym możemy polać chrupiące liście sałaty. Poza sezonem, taki sos doskonale nadaje się do pieczonych buraków i selerów z plasterkami wędzonego łososia - dodaje Łapanowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki