Według listopadowych danych, aż o 8,9% spadły globalne ceny cukru. Nieznacznie w dół poszły zboża (-0,6%) oraz mięso (-0,2%). Co podrożało? Oleje roślinne (4,5%) oraz ponownie artykuły mleczarskie (1,9%). Przyjrzyjmy się dokładnie sektorowi mięsnemu. Spadły ceny wieprzowiny, mięsa owczego oraz drobiowego, podrożała zaś wołowina. Generalnie ceny mięsa w listopadzie były o 4,5% wyższe niż rok temu. Zboża? Po październikowym wzroście, listopadowe ceny poszły w dół - były o 7,9% niższe niż przed rokiem. Powodami zniżki były umocnienie dolara i obfita podaż ziarna w skali globu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z 09.12.16
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?