4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto kokosowe z kaszą jęczmienną...

W Dzień Matki zaskocz swoją Mamę słodką pobudką, przygotowując jej śniadanie do łóżka

Ciasto kokosowe z kaszą jęczmienną


SKŁADNIKI
Na ok. 10 porcji

• 150 g masła
• 185 g cukru
• 3 duże jajka
• 2 żółtka
• 225 g wiórków kokosowych
• 75 g mleka
• 50 g kaszy jęczmiennej
• 200 g mąki pszennej
• 50 g mielonych migdałów
• 22 g drożdży suszonych (ok. 7 łyżeczek)

Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Oro.

PRZYGOTOWANIE

Wyjmij masło z lodówki ok. 2 godziny wcześniej, tak by zmiękło. Kaszę ugotuj w ok. 100 ml wody i przestudź. Do miseczki przesiej mąkę, zmielone migdały i drożdże. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki: jajka, żółtka, wiórki kokosowe, mleko, ugotowaną kaszę i suche składniki. Wymieszaj starannie, ruchami od dołu ku górze, tak by ciasto było dobrze „napowietrzone” i gładkie.

Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (możesz użyć jednej większej „keksówki” lub kilku mniejszych). Piecz w piekarniku w temperaturze 185° przez 45 minut.

Zobacz również

"Bo, proszę pana, to jest z zamku w Malborku..." Odzyskane zamkowe zabytki

"Bo, proszę pana, to jest z zamku w Malborku..." Odzyskane zamkowe zabytki

Można zwiedzić starą szczelinę przeciwlotniczą w Wodzisławiu Śl. Ma ciekawą historię

Można zwiedzić starą szczelinę przeciwlotniczą w Wodzisławiu Śl. Ma ciekawą historię

Polecamy

Hiszpańskie media wiedzą w czym tkwi recepta na sukces? Chodzi o... koncentrację!

Hiszpańskie media wiedzą w czym tkwi recepta na sukces? Chodzi o... koncentrację!

Anna Lewandowska otwiera biznes. "Cały czas nie mogę w to uwierzyć''

Anna Lewandowska otwiera biznes. "Cały czas nie mogę w to uwierzyć''

Igą Świątek z siódmym ''rowerkiem'' w sezonie. Przejście do historii w Madrycie

Igą Świątek z siódmym ''rowerkiem'' w sezonie. Przejście do historii w Madrycie