Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Kolejny pożar w regionie. W Świętochłowicach w ogniu stanęła przyczepa kempingowa

NOWE
Kolejny pożar w regionie. W Świętochłowicach w ogniu stanęła przyczepa kempingowa

Szczęśliwa kolektura pod Warszawą. W sobotę zawarto tu zakład warty ponad 7 mln zł

Szczęśliwa kolektura pod Warszawą. W sobotę zawarto tu zakład warty ponad 7 mln zł

Polecamy

Zmiana na stanowisku kierownika ostrowskiego biura ARiMR

Zmiana na stanowisku kierownika ostrowskiego biura ARiMR

Nawet 1000 zł mandatu. Za co możesz zapłacić w Tatrach największe kary?

Nawet 1000 zł mandatu. Za co możesz zapłacić w Tatrach największe kary?

Gol Świderskiego, asysta Szymańskiego. Skorupski w Lidze Mistrzów

Gol Świderskiego, asysta Szymańskiego. Skorupski w Lidze Mistrzów