Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

Zobacz również

Masz w domu stare świece? Zrób z nich świeczkę na komary i postaw na balkonie

NOWE
Masz w domu stare świece? Zrób z nich świeczkę na komary i postaw na balkonie

Tak teraz wygląda pogorzelisko przy Marywilskiej. Byliśmy na miejscu

NOWE
AKTUALIZACJA
Tak teraz wygląda pogorzelisko przy Marywilskiej. Byliśmy na miejscu

Polecamy

Wiemy, co kryje tajemniczy notes Igi Świątek

Wiemy, co kryje tajemniczy notes Igi Świątek

Wiosenny kwiat zdrowszy od soi. Te nasiona jedz, gdy chcesz schudnąć i obniżyć cukier

Wiosenny kwiat zdrowszy od soi. Te nasiona jedz, gdy chcesz schudnąć i obniżyć cukier

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

NOWE
Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!