MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Taka kawa to rozkosz dla podniebienia. Jeden dodatek sprawi, że będzie pyszna i zdrowa. To zastrzyk energii i dopalacz dla mózgu

Monika Góralska
Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kawa jest smaczna i zdrowa, ale wiele dodatków psuje jej korzystne właściwości. Chcesz zrobić najzdrowszą wersję swojego ulubionego napoju? Dodaj do niej tę przyprawę. To zastrzyk energii, który wspomaga koncentrację i pamięć, a także łagodzi stres. Kawa z kakao usprawni działanie Twojego mózgu zwłaszcza w czasie pracy.

Spis treści

Dlaczego ten dodatek do kawy jest najzdrowszy?

Kobieta trzyma w dłoniach szklankę z kawą
Smakuje obłędnie i do tego jest bardzo zdrowa. Kawa z kakao to zastrzyk energii i bomba witaminowa. freepik.com

Na pewno zdarza Ci się przez cały dzień nie sięgnąć po żaden owoc, ale o codziennej filiżance kawy nigdy nie zapominasz? Jeśli tak, to możesz wzmocnić efekt małej czarnej oraz wzbogacić ją o cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne dodając do niej przyprawę taką jak kakao. Kawa z kakao nie tylko świetnie smakuje, ale posiada też dużo korzyści zdrowotnych.

Zobacz także: Rozgrzewa i odchudza. Wystarczy szczypta do kawy

Zarówno kawa, jak i kakao zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i usuwają z organizmu wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny i hamują procesy starzenia się organizmu. To sprawia, że odmładzają one nasze ciało, cerę, a także nasz mózg. Kawa z kakao wspiera działanie układu nerwowego, wspomaga pamięć i koncentrację oraz poprawia nastrój. Takie połączenie dodaje energii i równocześnie łagodzi stres oraz działa przeciwdepresyjnie.

Kawa z kakao wzmocni serce

Kakao zawiera także żelazo, które wspiera działanie układu krwionośnego oraz serca. W kakao znajdziemy także witaminę E i K oraz z grupy B (w tym kwas foliowy), a także składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor i potas. Kawa z kakao obniża także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Te wszystkie właściwości kawy z kakao zmniejszają w konsekwencji ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, nowotwory czy depresja.

Jak zrobić kawę z kakao?

Przygotowanie kawy z kakao jest bardzo proste. Wystarczy do filiżanki wsypać preferowaną ilość drobno zmielonej kawy i dodać łyżeczkę kakao, a następnie zalać gorącą wodą. Jeśli parzymy kawę w ekspresie, możemy też dodać kakao do gotowego napoju i wymieszać, aby się rozpuściło.

Ważne jest, aby użyć surowego, gorzkiego kakao. Niestety, kawa z czekoladą czy kakao i cukrem nie da tak znakomitych efektów. Chociaż jeśli chcemy podkręcić działanie swojego umysłu i poprawić sobie nastrój w pracy możemy również w swojej czarnej kawie rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao (powyżej 70 proc.).

Co o kawie z kakao mówią badania naukowe?

W 2017 roku naukowcy z Uniwersytetu Clarkson w Nowym Jorku oraz z Uniwersytetu w Georgii zbadali połączenie kawy z kakao i odkryli, że składniki te wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Kakao niweluje niekorzystne skutki spożywania kofeiny zawartej w kawie.

Kakao usprawnia mózgowy przepływ krwi, co poprawia zdolności poznawcze i uwagę. Sama kofeina może zwiększyć niepokój – powiedział główny badacz, Ali Boolani.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Badania wykazały, że osoby spożywające kawę z kofeiną były bardziej skoncentrowane, mniej nerwowe i popełniały mniej błędów w testach oceniających szybkość działania i spostrzegawczość w porównaniu do osób pijących samą kawę lub samo kakao. Dzięki temu naukowcy polecają kawę zwłaszcza studentom i osobom pracującym umysłowo, ponieważ pomoże im ona zwiększyć efektywność swojej pracy.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Taka kawa to rozkosz dla podniebienia. Jeden dodatek sprawi, że będzie pyszna i zdrowa. To zastrzyk energii i dopalacz dla mózgu - Strona Zdrowia

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki