MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Święto pieczonego ziemniaka w Tatarach. Koła Gospodyń Wiejskich się integrowały

Beata Dzwonkowska
Beata Dzwonkowska
Koło Gospodyń Wiejskich Tatarskie Bursztynki zaprosiły do wspólnego biesiadowania przy ognisku. Pomimo niesprzyjającej pogody było smacznie i wesoło.

Koło Gospodyń Wiejskich w Tatarach (gm. Kadzidło) zaprosiło w niedzielę 22.10.2023 do wspólnego biesiadowania zaprzyjaźnione koła, ale także mieszkańców wsi.

Obecny był wójt Dariusz Łukaszewski, który podziękował za kultywowanie tradycji, wspólną integrację i życzył dobrej zabawy.

Radny Stanisław Aptacy zajął się przygotowywaniem pysznych ziemniaków z ogniska.

Z powodu deszczu goście zasiedli do stołu w świetlicy wiejskiej. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tatarach przygotowały ucztę: zupę dyniową, krokiety z grzybami, kartoflak, smalec po kurpiowsku, sałatki i przekąski. Głównym bohaterem był jednak ziemniak, przyprawiony solą i do tego...woda z pieprzem do picia.

To stary przepis naszych babć. To woda z solą, pieprzem, octem i cebulą. Szczególnie przygotowuje się taki napój właśnie do ziemniaków z ogniska. Postanowiłyśmy zrobić go na dzisiejsze spotkanie- wyjaśniła Bogumiła Kardaś, sołtyska wsi.

Na zaproszenie mieszkańców Tatar odpowiedziały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Czarni.

Gościmy Czarne Brzozy, które umilają nam czas śpiewem. Niestety z powodu przede wszystkim sezonu infekcyjnego z zaproszenia nie mogły skorzystać inne koła, ale cieszymy się, że z pomocą lokalnej społeczności, samorządowców udało nam się spotkać nawet w niewielkim gronie- mówi pani Bogumiła.

Zobacz także:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki