Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skończ z przeziębieniem i z grypą

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu
Brak odpowiedniej ilości światła, niewietrzone, przegrzane pomieszczenia, mniej ruchu na świeżym powietrzu i jednostajna dieta powodują, że nasz układ odpornościowy zimą gorzej radzi sobie z wirusami. Aby go wzmocnić, trzeba mu dostarczyć odpowiednią dawkę witamin i minerałów.

Większość drobnoustrojów lepiej rozwija się w słodkim i kwaśnym środowisku. Dlatego unikanie słodyczy i spożywanie produktów zasadotwórczych takich jak owoce i warzywa pomaga utrzymać zdrowie. Warto o tym pamiętać zwłaszcza zimą. Witamina C, czosnek, sok malinowy, rutyna, cynk są znane od lat jako zwiększające odporność organizmu i pomagające walczyć z przeziębieniem i grypą.

Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwutleniająco, ułatwia przyswajanie żelaza, bierze udział w syntezie hemoglobiny. Co ważne zimą - aktywizuje także nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy.

Rutyna ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki którym osłania i przedłuża aktywność witaminy C, opóźniając jej utlenianie. Ma też zdolność uszczelniania i wzmacniania ścian naczyń, czego wynikiem jest zmniejszenie ich kruchości i przepuszczalności.

Czosnek działa silniej niż niektóre ze znanych antybiotyków. Zawdzięcza to allicynie - substancji, która ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Zażywanie czosnku jest także zalecane w przypadku problemów z krążeniem, ponieważ rozrzedza on krew, co ułatwia jej przepływ w organizmie. Codzienne spożycie choćby jednego ząbka powoduje znaczny wzrost odporności organizmu. Czosnek nie jest stosowany tylko profilaktycznie w celu uniknięcia infekcji, jest znakomity w walce z nią, gdy już trawi drogi oddechowe. Powoduje łatwiejsze odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza pojawiające się uczucie duszności.

Nabłonek błon śluzowych jest naszą pierwszą linią obrony przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Witamina A wzmacnia śluzówkę, dzięki czemu chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. Duże ilości tej witaminy znajdują się w marchwi, brokułach, kapuście włoskiej, pomarańczach, grejpfrutach czy brzoskwiniach.

W podnoszeniu odporności ogromne znaczenie ma cynk. Broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Cynk zwiększa ilość białych krwinek, szczególnie limfocytów oraz przeciwciał komórkowych. Jego niedobór zwiększa się z wiekiem. Cynk znajdziemy w mięsie - drobiu, cielęcinie, młodej wołowinie czy króliku. Występuje też w maku, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, cebuli, żółtkach jaj, orzechach, owocach morza, drożdżach, musztardzie ziarnistej, zielonych warzywach, twardych.

W soku z malin występuje kwas salicylowy - substancja używana m. in. do produkcji obecnego w aspirynie kwasu acetylosalicylowego, który ma właściwości napotne. Malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, co pomoże pokonać uciążliwe infekcje objawiające się gorączką. Bogactwo witamin obecne w soku z malin wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy najczęściej dopada nas grypa i katar.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki