MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na żurawinę. Owoce można kupić na straganach i w sklepach. Ile zapłacimy za kilogram? Postaw na sok lub nalewkę z żurawiny

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Trwa sezon na żurawinę, będzie można ją zbierać nawet zimą. Zobacz, co pysznego przyrządzisz z żurawiny.
Trwa sezon na żurawinę, będzie można ją zbierać nawet zimą. Zobacz, co pysznego przyrządzisz z żurawiny. 123RF/stepanpopov
Wspiera odporność, układ moczowy, a kwaskowe owoce doskonale sprawdzą się jako baza do nalewek, dżemów i sosów. Sezon na żurawinę nabiera rumieńców. Choć owoce widnieją na krzewach od września, to w pełni jesieni najlepiej zbierać dojrzałe okazy. Co ciekawe, smakiem czerwonych kuleczek będzie można cieszyć się jeszcze zimą. W Polsce najpopularniejsze odmiany to wielkoowocowa i błotna. Ile kosztuje smak jesieni? Co można przyrządzić z żurawiny?

Spis treści

Niektórzy ogrodnicy twierdzą, że żurawina najlepiej smakuje zebrana zimą, niektórzy, że po pierwszych przymrozkach. W praktyce wiele zbiorów odbywa się jednak na początku lub w środku jesieni. Listopad przynosi możliwość zakupu naturalnej bomby witaminowej. Na bazarkach i w marketach widać już skrzynki pełne krwistoczerwonych owoców.

Żurawina błotna i żurawina wielkoowocowa. Jak je rozróżnić?

Żurawina uwielbia mokre tereny, odmiana błotna, zwana też bagienną lub leśną, najczęściej rośnie na torfowiskach lub bagnach. Trzeba ją zbierać ostrożnie, takie tereny niosą ze sobą ryzyko ugrzęźnięcia.

W Polsce jest rośliną często spotykaną na torfowiskach wysokich i przejściowych oraz w borach bagiennych. Jest rośliną żywicielską chronionego motyla modraszka bagniczka, informują na swojej stronie Lasy Państwowe.

Wiele krzewów znajduje się na terenach leśnych. O ile zbiór owoców jest legalny, trzeba pamiętać o kilku zasadach, aby nie dostać mandatu. Leśnicy przypominają, że płodów runa nie wolno zbierać na obszarach chronionych i tam, gdzie obowiązuje stały lub okresowy zakaz wstępu. Zazwyczaj o zaistniałej sytuacji informują znaki.

W warunkach przydomowych można pokusić się o uprawę odmiany wielkoowocowej, jest mniej wymagająca co do gleby i stanowiska. Pod kątem botaniki żurawinę zalicza się do roślin wrzosowatych. Ta amerykańska, czyli wielkoowocowa, może wyrosnąć do 2 metrów, jest wieloletnia. Owoce dojrzewają w sezonie letnim, a od przełomu września i października rozpoczynają się zbiory, które mogą potrwać nawet do stycznia.

Tyle trzeba zapłacić za kilogram żurawiny

W sprzedaży widać już żurawinę, w większości odmiany błotnej. W dyskontach można upolować promocje, a na bazarkach handlarze mają nieco wyższe ceny, w dużych miastach nawet powyżej 40 zł/kg.

Tańsze oferty można znaleźć w sieci od prywatnych osób. Wśród ogłoszeń widnieją np. takie:

  • Warmińsko-Mazurskie. Żurawina leśna z okolic Rucianego-Nida, świeża, 20 zł/kg.
  • Śląskie. Sprzedam żurawinę bagienną zbieraną ręcznie w roztoczańskich lasach, 40 zł/kg.
  • Wielkopolskie. Witam przyjmuje zamówienia na żurawinę zawsze świeżo zbieraną, 25 zł/kg.
  • Mazowieckie. Zapraszam do zakupu świeżej żurawiny z własnej uprawy, 27 zł/kg.
  • Lubelskie. Żurawina bagienna przebrane prosto z lasu, 25 zł/kg.

Właściwości żurawiny. Wspomaga nie tylko układ moczowy

Żurawina od lat ceniona jest za właściwości prozdrowotne. Wspomaga odporność, leczy schorzenia układu moczowego, nerek, zaleca się ją także osobom z nadciśnieniem, cholesterolem lub wrzodami. Posiada kwasy organiczne, związki fenolowe, jest źródłem m.in. wit. C, E i K, błonnika, magnezu i żelaza. Dojrzałe owoce znalazły też swoje zastosowanie w kosmetyce. Kremy i preparaty z żurawiny mają działanie przeciwstarzeniowe.

Żurawina nie jest niestety wskazana dla wszystkich. Na pewno powinny jej unikać osoby chorujące na osteoporozę, a także pacjenci przyjmujący warfarynę, wykazującą działanie przeciwzakrzepowe, przypomina jednak stronazdrowia.pl.

Przepisy na żurawinę. Dżem, sok, a może nalewka?

Żurawinę wprawdzie można spożywać na surowo, ale jej cierpki smak często jest nie do przełknięcia. Wielu z nas wybiera formę suszoną lub przetworzoną. Soki, musy, nalewki lub konfitury, zwłaszcza te okraszone cukrem lub miodem, przypominają o smaku jesieni.

Zobacz, co smakowitego można przyrządzić z żurawiny:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki