Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką - prosty przepis
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 3 łyżki śmietany
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła (zimne)
Dodatkowo:
- 1 - 1 1/2 kg śliwek węgierek
Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką - prosty przepis
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. W trakcie ucierania masy dodajemy po jednym żółtku oddzielonym od białka. Następnie należy dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę – dokładnie ucieramy. Gdy masa będzie gotowa, a wszystkie składniki dobrze się połączą, należy dokładnie ubić wcześniej oddzielone białka na pianę i dodać do powstałej masy delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nim połówki śliwek skórkami do dołu. Na wierzch ciasta rozcieramy wcześniej przygotowaną kruszonkę. Ciasto należy piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut.
Kruszonka:
Mąkę, cukier puder i zimne masło ugniatamy, a następnie rozdrabniamy na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca można podsypać ją niewielką ilością mąki. Kruszonka powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?