reklama

Przypalony garnek lub patelnia – jak usunąć spaleniznę

redakcja.regiodom
Jeśli masz delikatną skórę dłoni, to przed czyszczeniem przypalonego naczynia załóż gumowe rękawice.
Jeśli masz delikatną skórę dłoni, to przed czyszczeniem przypalonego naczynia załóż gumowe rękawice. Magdalena Kmita-Kulesza
Każdemu zdarza się przypalić garnek lub patelnię. Radzimy, jak domowymi sposobami pozbyć się spalenizny z przypalonych garnków i patelni.

Zwykle przypalone naczynie można jeszcze uratować za pomocą prostych domowych sposobów. Wypróbuj nasze porady na przywrócenie blasku przypalonym garnkom.

Sól, płyn do naczyń i zmywak – niezawodne trio

Większość przypalonych naczyń można wyczyścić stosując sól kuchenną. Do naczynia wystarczy wlać mocno osoloną wodę i zostawić ją w nim na dwanaście godzin. Po upływie tego czasu musimy zagotować wodę w garnku, doprowadzając do wrzenia i utrzymując ją w tym stanie przez 10 minut. Następnie dodajemy odrobinę płynu do mycia naczyń, by ułatwił pozbycie się tłuszczu i szorujemy przypalone miejsce gąbką kuchenną.

– Usuwając przypalone resztki jedzenia, musimy uważać, żeby nie uszkodzić ochronnej warstwy garnka lub patelni. W naczyniu z porysowanym dnem potrawy szybko się przypalają. Dlatego nie stosujmy ostrych przedmiotów, noży czy druciaków. Jeśli zabrudzenia są wyjątkowo trudne do zlikwidowania, możemy najpierw użyć drewnianej lub plastikowej łopatki, a następnie zastosować zmywak. Warto wybrać taki, który ma poliuretanową warstwę ścierną. Poradzi on sobie nawet z największymi zabrudzeniami – mówi Magdalena Jaklewicz, ekspert marki Vileda.

Sól kuchenna sprawdza się dobrze jako środek do czyszczenia patelni teflonowych i akcesoriów ze stali.

Soda oczyszczona i ocet – w walce z silniejszymi zabrudzeniami

Jeśli naczynia są mocniej przypalone, warto zastosować mieszankę sody oczyszczonej i octu spirytusowego. Te ekologiczne środki czyszczące zawsze warto mieć pod ręką. Najpierw należy pokryć przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalać octem i dodać gotującą się wodę, pokrywając przypalone miejsce.

W wyniku połączenia sodą z octem i wrzącą wodą powstanie reakcja i wytworzy się piana. Mieszankę pozostawmy w naczyniu na kilka minut, a następnie wylejmy. Na koniec użyjmy ostrej gąbki, ale takiej, która nie uszkodzi warstwy ochronnej garnka i usuńmy pozostałości spalonego jedzenia. Na koniec wystarczy umyć garnek lub patelnię wodą i płynem do naczyń.

Uwaga! Octu z powodzeniem możemy używać do czyszczenia przyborów aluminiowych i ze stali nierdzewnej, a nie powinniśmy stosować go do garnków emaliowanych.

Czyszczenie przypalonych naczyń – czego unikać

Zanim przystąpimy do ratowania spalonego garnka, zwróćmy uwagę na materiał, z którego jest on wykonany. Nie wszystkie naczynia czyści się tymi samymi metodami, bo niektóre materiały można nieodwracalnie uszkodzić.

Dla przykładu wydawać by się mogło, że środek do czyszczenia piekarnika będzie naszym sprzymierzeńcem w walce z przypaleniami. Nic bardziej mylnego, zawarte w nim substancje wywołujące ścieranie mogą zniszczyć akcesoria kuchenne wykonane z emalii, stali nierdzewnej i pokryte powłoką teflonową.

Unikajmy również agresywnych środków do czyszczenia WC, środków wybielających i zawierających amoniak – zdecydowanie nie nadają się do czyszczenia garnków. Z rozsądkiem stosujmy też tabletki do zmywarki, chociaż są skuteczne, to można je używać jedynie do czyszczenie rondli emaliowanych. – Jeśli chcemy, aby naczynia posłużyły nam dłużej, starajmy się czyścić je delikatnie. Zdecydowanie unikajmy metalowych zmywaków, które mogą porysować garnek i uszkodzić teflon – radzi Magdalena Jaklewicz.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Materiał oryginalny: Przypalony garnek lub patelnia – jak usunąć spaleniznę

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 5

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mati

Mam patelnię phipipiaka z dnem groszkowym. Jeszcze nic nie przypaliłam .

e
elo

jesli chodzi o patelnie to mam z dnem groszkowym wiec nie musze zbytnio czyscic bo nic nie przylega :P marki philipiak

M
Marta Kowalewska

Witam! Marusia, płyta indukcyjna Philipiak ma moc 2000 W.

Pozdrawiam, Marta Kowalewska

Online Ekspert marki PHILIPIAK

m
marusia

Renatko a ta ich płyta to jaką ma moc?

R
Renata

Nie raz już miałam przypadek że trzeba było nagimnastykować się by doprowadzić przypalony garnek czy patelnię do używalności więc sobie darowałam i kupiłam w końcu to co mi tego oszczędzi. Zainwestowałam w sprzęt Philipiaka w postaci garnków i płyty indukcyjnej co w końcu uchroniło mnie od powyższych sytuacji.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3