Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku podpowiadają, co przygotować
Pychotka
Autorka przepisu: Krysia Czerwonko
Ciasto:
20 dkg margaryny lub masła
20 dkg cukru pudru
40 dkg mąki,
3 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, mąkę posiekać z resztą składników i wyrobić. Podzielić na 2 części. Jedną upiec w temp. 180 stopni 10-15 minut do zarumienienia. Wyjąć i odłożyć.
Masa makowa:
20 dkg sparzonego i zmielonego maku,
20 dkg cukru,
2 jajka,
Olejek migdałowy,
Bakalie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie i ubitą pianę z białek.
Masa serowa:
50 dkg sera białego zmielonego
10 dkg masła
20 dkg cukru pudru
5 jajek,
Sok ½ cytryny
Łyżeczka proszku do pieczenia,
5 dkg rodzynek
1 łyżka budyniu śmietankowego
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser , sok z cytryny, proszek do pieczenia, budyń połączyć i domieszać rodzynki oraz pianę z białek.
Wyłożyć drugą część ciasta na blachę następnie na cieście układać łyżką raz masę makową raz serową lub warstwowo.
Piec w 180 stopniach 50 minut.
W tym czasie przygotować masę jabłkową:
1,5 kg jabłek,
Łyżka masła,
Galaretka cytrynowa
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić dodać jabłka i uprażyć. Następnie dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać.
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu nakładamy masę jabłkową i na wierzch kładziemy pierwszy upieczony placek.
Jak ktoś lubi to można polać polewą.