MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp w piwie...
fot. Fot. Lukasz Kaczanowski/Polska Press

Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku podpowiadają, co przygotować

Karp w piwie
Autorka przepisu: Ela Kowalczyk

1 kg karpia w dzwonkach
5 dkg bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dkg masła
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki kolendry suszonej
150 ml jasnego piwa
2 łyżki kwaśnej śmietany ( „12” lub „18” )
Szczypta cukru
Szczypta cynamonu
Sól i pieprz mielony

Karpia posolić i panierować w bułce z mąką. Usmażyć na maśle na złoty kolor. Wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu czosnek w płatkach i kolendra i podsmażyć chwilę. Wlać piwo i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, cukier, cynamon. Sól i pieprz. Polać karpia sosem i podawać.

Zobacz również

Szczypiorniści Stali Gorzów dzielnie walczyli w Zamościu. Ale przegrali jedną bramką

Szczypiorniści Stali Gorzów dzielnie walczyli w Zamościu. Ale przegrali jedną bramką

Klub Weterani Szos Radomsko zaprasza na VII Ogólnopolski zlot Auto Moto Weteran!

Klub Weterani Szos Radomsko zaprasza na VII Ogólnopolski zlot Auto Moto Weteran!

Polecamy

Kolejne kłopoty gwiazdy rywali Polaków. Nie zagra na Euro 2024

Kolejne kłopoty gwiazdy rywali Polaków. Nie zagra na Euro 2024

Arteta uhonorowany prestiżowym odznaczeniem

Arteta uhonorowany prestiżowym odznaczeniem

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!