4 z 17
Poprzednie
Następne
Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku podpowiadają, co przygotować
Karp w piwie
Autorka przepisu: Ela Kowalczyk
1 kg karpia w dzwonkach
5 dkg bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dkg masła
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki kolendry suszonej
150 ml jasnego piwa
2 łyżki kwaśnej śmietany ( „12” lub „18” )
Szczypta cukru
Szczypta cynamonu
Sól i pieprz mielony
Karpia posolić i panierować w bułce z mąką. Usmażyć na maśle na złoty kolor. Wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu czosnek w płatkach i kolendra i podsmażyć chwilę. Wlać piwo i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, cukier, cynamon. Sól i pieprz. Polać karpia sosem i podawać.