Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powstaje klaster spożywczy

Redakcja
Powstaje klaster spożywczy
Powstaje klaster spożywczy
Branża spożywcza rozpoczyna współpracę. Klaster Instytucji Otoczenia Biznesu zainicjował powstanie Podlaskiego Okręgu Spożywczo – Przemysłowego, który skupia firmy branży spożywczej z trzech województw Polski Wschodniej.

Mimo, że do tej pory stanowili dla siebie konkurencję, teraz rozpoczynają współpracę. Kilkadziesiąt firm branży spożywczej, uczelnie i władze samorządowe łączą siły i tworzą wspólną, silną organizację.
– Branża spożywcza, podobnie, jak przedsiębiorcy, którzy przystąpili do Wschodniego Klastra Budowlanego i Klastra Marek Turystycznych Polski Wschodniej mogą odnosić duże sukcesy na rynku – mówi Tomasz Kozłowski, prezes nowopowstałego klastra spożywczego. - Podlaski Okręg Spożywczo - Przemysłowy powstaje z inicjatywy przedsiębiorców, władz samorządowych, uczelni i parku technologicznego. Podpisujemy listy intencyjne, które są punktem wyjścia do kolejnych porozumień i umów klastrowych – dodaje.
- Wyszliśmy z taką inicjatywą, ponieważ widzimy potrzebę powstania tego typu organizacji – mówi Beniamin Dobosz, zastępca prezydenta Łomży. – Już dziś musimy zadbać o przyszłość naszego regionu.

Klaster spożywczy ma być jednym z największych i najbardziej rozpoznawalnych klastrów tego sektora w Polsce. – Dzięki wspólnemu przedsięwzięciu chcemy podnosić konkurencyjność województwa podlaskiego w stosunku do innych regionów Unii Europejskiej – mówi natomiast Czesław Renkiewicz, prezydent Suwałk. - Wspólnie wykorzystamy ogromny potencjał instytucji i przedsiębiorstw branży spożywczej - zapewnia.

Przedstawiciele uczelni także popierają powstanie klastra. - To potrzebna i ważna inicjatywa dla naszego regionu – mówi prof. dr hab. Robert Władysław Ciborowski, prorektor ds. ekonomicznych Uniwersytetu w Białymstoku. – Jestem przekonany, że współpraca biznesu, nauki i władz samorządowych pozwoli wykorzystać naturalne uwarunkowania i tradycje naszego regionu w sektorze spożywczym – dodaje.
- Działania związane z jednoczeniem się przedsiębiorców branży spożywczej jest bardzo ważna– mówi dr inż. Andrzej Borusiewicz, Dziekan Wydziału Technicznego Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży. – Uważam, że w naszym regionie brakuje tego typu przedsięwzięcia. Małe gospodarstwa nie są w stanie konkurować z coraz większymi koncernami wchodzącymi na polski rynek. Jednocząc się w klastrze, mniejsze przedsiębiorstwa posiadają większy potencjał i możliwości niż w pojedynkę. Zwiększa to możliwości konkurencyjne firm z naszego regionu a także w większym stopni umożliwia wdrażanie nowych technologii, innowacyjnych rozwiązań - dodaje.

Przynależność do klastra to przede wszystkim redukcja kosztów, efektywniejsza promocja, wzrost innowacyjności i konkurencyjności przedsiębiorstw czy łatwiejszy dostęp do finansowania zewnętrznego. Duża liczba współpracujących podmiotów pozwala zdobywać nowe rynki, poszerzać ofertę, kumulować potencjał. Tak rozumiane klastry są we współczesnej gospodarce najważniejszymi ośrodkami wiedzy, innowacji, inteligentnego rozwoju firm, jak i regionów.
- Podlaski Okręg Spożywczo-Przemysłowy będzie wspólną reprezentacją branżową, która wpłynie na efektywność działania na rzecz rozwoju i promocję przetwórstwa spożywczego – zapowiada Mariusz Cylwik, zastępca dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa rolniczego w Szepietowie. – A głównym hasłem promującym województwo podlaskie będą „Smaki Podlasia” – dodaje. Pozostałe województwa są w trakcie opracowywania haseł do kampanii promocyjnych.

Funkcjonowanie Podlaskiego Okręgu Spożywczego opierać się będzie głównie na pełnej współpracy między członkami oraz na budowaniu wzajemnych relacji z jednostkami administracji państwowej i środowiskiem naukowo-badawczym. W ramach klastra zrzeszeni w nim przedsiębiorcy będą mieli bezpłatny dostęp do usług doradczych, informacyjnych i szkoleniowych. Wspólne działania zredukują koszty działalności oraz ułatwią wdrażanie najnowszych osiągnięć technologicznych. 
- Wystarczy podać przykład przedsiębiorców zrzeszonych we Wschodnim Klastrze Budowlanym, którzy mimo krótkiego stażu, już stali się ważnym ogniwem sektora budowlanego – podpowiada Tomasz Kozłowski. – Przedsiębiorcy inicjują rozmowy o najważniejszych problemach branży, podejmują działania na rzecz podniesienie innowacyjności i konkurencyjności branży – dodaje.

Poza typowo organizacyjnymi, działania klastra spożywczego nastawione będą na organizację szkoleń, seminariów, misji gospodarczych, wystaw i targów, a także prowadzenie badań naukowych oraz przygotowywanie wniosków o dofinansowanie projektów rozwojowych, badawczych, promocyjnych oraz szkoleniowych finansowanych ze środków Unii Europejskiej, środków publicznych oraz ze źródeł zewnętrznych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Powstaje klaster spożywczy - Kurier Poranny

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki