reklama

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię [PRZEPISY, LISTA, ZDJĘCIA]

Anastazja Bezduszna
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na WigilięPotrawy wigilijne: Smażony karp - PRZEPISSkładniki:[lista][*]karp (około 1,5 kg), [*]po 2 łyżki mąki i tartej bułki, [*]1 jajko, [*]cytryna, [*]sól i pieprz, [*]3 łyżki oleju, [*]2 kromki bułki, [*]1 kiszony ogórek[/lista]Na sos: [lista][*]2 marchewki, [*]pietruszka, [*]kawałek selera, [*]kostka rosołowa[/lista]Sposób przygotowania: Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy z kostką rosołową. Przecieramy warzywa przez sito i przyprawiamy. Mieszamy mąkę z tartą bułką. Z kolei jajko roztrzepujemy z pieprzem. Rybę zanurzamy w jajku. Następnie obtaczamy w mące i bułce. Dalej smażymy na rozgrzany oleju. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Rybę podajemy posypaną grzankami z sosem i ogórkiem.Czytaj: Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawa korzenna. Jak ich używać?Źródło: Dzień Dobry TVN 123rf
Wybraliście już potrawy wigilijne na świąteczny stół? Jakich 12 dań tradycyjnych, polskich wigilijnych podacie? Zobacz przepisy na 12 potraw wigilijnych i listę wigilijnych zakupów!

Sposób przygotowania:
Płuczemy grzyby i zalewamy je szklanką zimnej wody. Pozostawiamy grzyby na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości. Umyte buraki gotujemy osobno w skórce około godziny. Następnie obieramy i ścieramy na tarce. Włoszczyznę zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy intensywny wywar. Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zagotowujemy całość. Na końcu dodajemy grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy majeranek. Przecedzamy barszcz. Podawać z ugotowanymi uszkami.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na potrawy wigilijne

Potrawy wigilijne: Pierogi z grzybami i kapustą - PRZEPIS

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • szklanka gorącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko

Na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • pół szklanki dobrych suszonych grzybów,
  • 150 g cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól, pieprz

Czytaj: Potrawy wigilijne: Co na przejedzenie? Jak zjeść 12 dań w Wigilię i nie przytyć?

Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i odstawiamy na noc. Odsączamy grzyby z połowy wody i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Dodajemy też ziele i liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Po czym liście laurowe i ziele angielskie usuwamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę i grzyby mieszamy z cebulą. Mieszankę miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę. Mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do woreczka, ważne by nie wyschło. Nie przykrywamy tylko ciasta, które aktualnie wałkujemy. Odstawiamy ciasto na pół godziny pod przykryciem. Po czym wałkujemy na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy kółeczka na które nakładamy po łyżce farszu i formujemy pierogi.

Na następnej stronie: Kolejne potrawy wigilijne!

Potrawy wigilijne: Zupa grzybowa - PRZEPIS

Składniki:
2 łyżki oliwy,
200 g ugotowanych grzybów,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
800 ml bulionu warzywnego,
100 ml śmietany 30%,
sól ziołowa,
pieprz ziołowy,
tymianek

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgniatamy ząbki czosnku. Ugotowane grzyby na rozgrzanej oliwie podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem. Podsmażone grzyby dodajemy do gotującego się rosołu (kilka grzybów można pozostawić do dekoracji). Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie miksujemy. Zabielany śmietaną i ponownie gotujemy. Podawać można z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.

ZOBACZ: Stół wigilijny: Świąteczne dekoracje. Jak przystroić stół na Boże Narodzenie? [ZDJĘCIA]

Potrawy wigilijne: Smażony karp - PRZEPIS

Składniki:

  • karp (około 1,5 kg),
  • po 2 łyżki mąki i tartej bułki,
  • 1 jajko,
  • cytryna,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 kromki bułki,
  • 1 kiszony ogórek

Na sos:

  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:
Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy z kostką rosołową. Przecieramy warzywa przez sito i przyprawiamy. Mieszamy mąkę z tartą bułką. Z kolei jajko roztrzepujemy z pieprzem. Rybę zanurzamy w jajku. Następnie obtaczamy w mące i bułce. Dalej smażymy na rozgrzany oleju. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Rybę podajemy posypaną grzankami z sosem i ogórkiem.

Czytaj: Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawa korzenna. Jak ich używać?

Potrawy wigilijne: Rolada rybna - PRZEPIS

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza czy innej ryby,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka tartej bułki,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 150 g pieczarek,
  • pół pęczka koperku,
  • pieprz,
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:
Flety drobno mielimy. Kroimy ugotowane jajka i siekamy koperek. Ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki gotujemy i drobno kroimy. Rybę mieszamy z rozdrobnionymi produktami, tartą bułką i jajkiem, przyprawiamy masę. Wykładamy na zmoczony i nasmarowany masłem kawałek płótna. Następnie należy zrolować wszystko. Obwiązujemy sznurkiem i układamy w rondlu. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu kroimy roladę w plastry.

Na następnej stronie: Kolejne potrawy wigilijne!

Potrawy wigilijne: Pieczone śledzie - PRZEPIS

Składniki:

  • 3 niedużych filetów ze świeżych śledzi,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • cukier do smaku,
  • 1 por,
  • 3 pomidory,
  • 1 opakowanie jasnego sosu,
  • 1 szklanka białego wina,
  • olej

Sposób przygotowania:
Flety myjemy, osączamy i dokładnie suszymy ściereczką. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Zwijamy w roladki śledzie i układamy do naczynia. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je i układamy obok śledzi. Umyte pory kroimy w cienkie krążki i posypiamy nimi śledzie. Sos przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z winem i zalewamy przygotowane śledzie i warzywa. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (opcjonalnie do sosu można dodać 3 łyżki śmietany).

Potrawy wigilijne: Pomarańczowy karp - PRZEPIS

Składniki:

  • 1 średni karp (1,2-1,5 kg),
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • sól i biały pieprz,
  • cukier,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 2 łyżki żurawin lub borówek

Sposób przygotowania:
Rybę skrobiemy i patroszymy. Dokładnie myjemy i osuszamy wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Kroimy rybę na dzwonka. Włoszczyznę oczyszczamy i myjemy. Gotujemy wywar. Po ugotowaniu wywaru, wyjmujemy jarzyny i przecedzamy. Wkładamy do wrzątku pokrojoną rybę i gotujemy na małym ogniu. Jak stanie się miękka – wyjmujemy. Do wywaru dodajemy żurawinę. Zagotowujemy całość. Następnie podgrzewamy sok z pomarańczy, i namoczoną żelatynę, przyprawiamy do smaku. Rybę zalewamy galaretą, ozdabiamy.

Potrawy wigilijne: Kapusta z grochem - PRZEPIS

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 50 g łuskanego grochu,
  • 5 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Zalewamy kapustę wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy i ponownie zalewamy wrzątkiem.Gotujemy do miękkości. Siekamy drobno czosnek, dodajemy do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim. W osobnym garnku gotujemy grzyby. Jak staną miękkie, kroimy je i dodajemy do kapusty. Też osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie groch i dodajemy do kapusty.Pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy i dodajemy do kapusty. Obsyp kapustę mąka pszenną i dusimy na wolnym ogniu 15 minut.

Na następnej stronie: Kolejne potrawy wigilijne!

Potrawy wigilijne: Kluski z bakaliami - PRZEPIS

Składniki:

  • 250 g makaronu,
  • 300 g bakalii: suszone figi, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy, migdały, rodzynki,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 200 g maku,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Mak płuczemy, osączamy i moczymy w mleku. Zagotowujemy mleko i odcedzamy z niego mak. Bakalie myjemy i kroimy. Z kolei orzechy drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy masło, do którego dodajemy bakalie, goździki i mak oraz 2 łyżki wody. Całość chwilę dusimy i zestawiamy. Masę mieszamy z miodem. Makaron gotujemy i odcedzamy. Rozkładamy go na talerze. Na środku kładziemy przygotowane bakalie z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Potrawy wigilijne: Kompot z suszu - PRZEPIS

Składniki:

  • po 200 g suszonych moreli i śliwek,
  • 100 g rodzynek sułtańskich,
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Suszone śliwki, rodzynki i morele bardzo dokładnie myjemy, najlepiej w ciepłej wodzie. Starannie osączamy na gęstym sicie. Wrzucamy do rondla i zalewamy 6 szklankami zimnej wody. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Gotujemy tak jeszcze 5-10 minut, jeśli trzeba, dosłodzić do smaku. Gotowy kompot wlewamy do szklanego dzbanka. Podajemy rozlany do szklaneczek.

Potrawy wigilijne: Strucla makowa - PRZEPIS

Składniki:
Na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 20 g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • lukier
  • 1 łyżka płatków migdałowych do dekoracji

Na masę makową:

  • 200 g maku niebieskiego,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 100 g rodzynek sułtanek

Sposób przygotowania:
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut, po czym odcedzamy i mielimy go. Zalewamy mak mlekiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, masło, rodzynki, żółtko utarte z cukrem. Całość mieszamy do zagotowania. Na ciasto w letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Mieszamy drożdże z łyżką cukru i mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki wlewamy rozczyn. Dodajemy jajko, sól, rozpuszczone z cukrem masło. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy. Smarujemy go masą makową i zwijamy. Układamy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy strucle około 30 minut przy temp. 190 stopni. Po upływie czasy lukrujemy go.

Na następnej stronie: Kolejne potrawy wigilijne i lista wigilijnych zakupów!
Potrawy wigilijne: Przekładaniec - PRZEPIS
Składniki:

  • 150 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 5 jajek,
  • 50 g miodu,
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • polewa czekoladowa,
  • 200 g powideł,
  • 50 g masy marcepanowej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 100 ml śmietanki

Sposób przygotowania:
W rondelku zrumieniamy 2 łyżki cukru. Dodajemy 4 łyżki zimnej wody i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Masło ucieramy z resztą cukru i żółtkami. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na piane i mieszamy z masą. Pieczemy 60-70 min przy temperaturze 180 stopni. Po upływie czasu ostudzamy i kroimy w poprzek na 4 części. Ucieramy masę marcepanową z cukrem pudrem i śmietanką. Przekładamy powidłami i masą marcepanową. Smarujemy wierzch lub całość polewą.

ZAKUPY WIGILIJNE

Wigilijnego stołu nie da się zrobić w ostatniej chwili. Nawet jak zdecydujemy się zamówić catering do domu, musimy omówić menu za minimum dwa tygodnie.

Niektóre gospodynie mają wypisany plan, zgodnie z którym, dzień po dniu przygotowują się do tego wyjątkowego wieczoru. Policzyć ilość gości, zaplanować menu i zrobić zakupy - to jeszcze nie wszystko.

Lista zakupów wigilijnych

Przyprawy:
liście laurowe, ziele angielskie, pietruszka, pieprz i sól, przyprawy korzenne, cynamon, goździki
Bakalie:
rodzynki, śliwki suszone, żurawina, daktyle, morele suszone, kandyzowana skórka pomarańczy, kandyzowane wiśnie, suszone jabłka, orzechy włoskie, orzechy laskowe, płatki migdałowe, migdały, mak
Warzywa:
marchewka, czosnek, cebula, włoszczyzna (do zup), por, buraki, ziemniaki, seler, kapusta, kapusta kwaszona, ogórki kwaszone, pomidory
Do ciast, pierogów:
mąka, drożdże, jajka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, soda, masło, śmietana, śmietanka, jogurt naturalny, olej, masło, oliwa, żelatyna, miód, margaryna, olejki aromatyczne, kakao
Konserwacje:
groszek, kukurydza, ananasy, masa makowa
Suszone grzyby, ryby

Na następnej stronie: Które potrawy wigilijne przygotować wcześniej?
Warto pamiętać, że niektóre dania możemy przygotować już 4-5 dni przed świętami. Na przykład, cztery dni przed wigilią można zacząć kwasić kapustę, dzień później można przygotować śledzie, makowiec, keks, paszteciki do barszczu. W dwa dni zepsują się za dwa dni pierogi, uszka, barszcz czerwony bez zakwasu, zupa grzybowa. Na „dzień przed” możemy zostawić sobie do zrobienia kompot z suszu, sałatkę jarzynową, rybę w galarecie, kutię. W takim razie zostanie nam na 24 grudnia tylko usmażenie ryb. A jak jeszcze do tego szalonego gotowania zaangażujemy całą rodzinę – to z ciężkiej pracy, gotowanie świąteczne może przekształcić się w dobrą zabawę.

Karp zajmuje wyjątkowe miejsce wśród słodkowodnych ryb, tradycyjnie podajemy go podczas wigilijnej kolacji. Zwykle kupujemy świeże ryby hodowlane. Najsmaczniejsze są młode karpie, mleczaki do 1,5 kg, starsze ryby są tłuściejsze.

Zobacz także: Przepis: Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie - jak go zrobić?

Karpie mają charakterystyczny styczny zapach błota (żyją na dnie rzeki w mule), nie wszyscy to lubią. Jest kilka sposobów pozbawienia ich tego zapachu. Po sprawieniu i dokładnym umyciu można je na kilka godzin namoczyć w specjalnie przygotowanych płynach, skropić lub obłożyć warzywami o zdecydowanym, ostrym smaku. Unikniemy zapachu i smaku mułu jeśli: namoczymy ryby w wodzie z dodatkiem octu, zalejemy mlekiem, kefirem lub jogurtem, obłożymy plasterkami cebuli lub czosnku (dla amatorów), obficie skropimy sokiem z cytryny lub rozcieńczonym octem winnym.

Mak to drugi obowiązkowy składnik Wigilii. Symbolizuje dobro i pomyślność, płodność i urodzaj. Zwykle łączy się go z miodem oznaczającym szczęście i powodzenie w życiu. Kiedyś wierzono, że w Wigilię dusze przodków wracają do swych domów, by najeść się na cały rok. Ich przysmakiem była kutia, potrawa wigilijna z gotowanej pszenicy, z dodatkiem maku, miodu i bakalii, popularna na terenach wschodnich. Inne dania wigilijne z makiem to kluski z masą makową, łamańce, mleko makowe z placuszkami, strucle z makiem.

Bakalie, którymi wzbogacamy świąteczne potrawy, smakują wyśmienicie, dodajemy je do ciast, wigilijnego maku, deserów, z owoców gotujemy tradycyjny kompot. Przedtem ususzone owoce myjemy i moczymy w letniej wodzie, aby zmiękły, Orzechy po zdjęciu skorupek można zrumienić na patelni, nabierają doskonałego smaku.

Galareta będzie klarowna, jeśli przecedzimy ją przez sito wyścielone lnianą ściereczką lub podwójną warstwą gazy. Można dodać do niej sok z pomarańczy można ją też doprawić sokiem z cytryny lub octem winnym, dodać odrobinę cukru. Będzie bardziej wytrawna, jeśli do przestudzonego wywaru wlejemy trochę białego wina.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Materiał oryginalny: Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię [PRZEPISY, LISTA, ZDJĘCIA] - Głos Wielkopolski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

o
olek

Kluski z bakaliami to ni jest tradycyjne tylko kluski z makiem, z bakaliami to makówki moga byc, tyle, ze sa z pieczywem nie mylic z makiełkami!

o
oliwia sarna

40606590506 pokoj naucycelski sqansa yulube bajka historia bzego narodzenia, bajka o bajce bajka

L
Lolghf

What

K
Kam

dhdiho

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3