Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Dolny Śląsk: Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!

NOWE
Dolny Śląsk: Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!

Największa biało-czerwona w Beskidach. Zawisła na wieży widokowej na Szyndzielni

Największa biało-czerwona w Beskidach. Zawisła na wieży widokowej na Szyndzielni

Polecamy

Piotr Zieliński w Barcelonie? Media: Kolega z reprezentacji wróżył mu taki transfer

Piotr Zieliński w Barcelonie? Media: Kolega z reprezentacji wróżył mu taki transfer

Lech zmienia trenera. Który kandydat najlepszy? Zagłosuj w sondzie

Lech zmienia trenera. Który kandydat najlepszy? Zagłosuj w sondzie

Wschodząca gwiazda Barcelony mogła trafić do Rakowa! Podano nawet kwotę

Wschodząca gwiazda Barcelony mogła trafić do Rakowa! Podano nawet kwotę