W tym ostatnim przypadku jego dobroczynny wpływ polega na zmniejszeniu ryzyka zaćmy, czyli zmętnienia soczewki oka.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Kanady znajdujące się w piwie przeciwutleniacze (substancje usuwające z komórek nadmiar szkodliwych związków tlenu) redukują aż o połowę ryzyko miażdżycy i zaćmy.
- Szczególnie wartościowe pod tym względem są ciemne piwa oraz mocne portery - mówi John Trevithick z Uniwersytetu Zachodniego Ontario, główny autor badań. Jego zespół interesował się przede wszystkim tym, w jaki sposób przeciwutleniacze chronią przed degeneracją oczy.
Eksperymenty laboratoryjne, które przeprowadził Trevithick z zespołem pomocników wykazały, że związki rozpuszczone w piwie stymulują pracę mitochondriów. Są to maleńkie składniki komórki, w których zachodzą procesy przemiany materii i energii. Właśnie tam zbierają się najczęściej szkodliwe cząstki tlenu. Badacze kanadyjscy przypuszczają, że defekty mitochondriów są główną przyczyną degenerowania się komórek budujących soczewkę oka.
Źródło: Głos Pomorza
Zdrowe oko po piwie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?