MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ostrołęcki Pekpol planuje zwiększenie eksportu swoich wyrobów

Pekpol
Pekpol
Obecnie za granicę trafia 10 proc. wyrobów ZM Pekpol. Specjały firmy z Ostrołęki dostępne są m.in. na Łotwie, w Estonii, Niemczech, Czechach oraz na Litwie i Węgrzech.

W planach firmy na kolejne dwa lata jest zwiększenie udziału eksportu do 20 proc. W polu zainteresowań spółki jest też rynek francuski.

Przedstawiciele Zakładów Mięsnych "Pekpol Ostrołęka" w ostatnich dwóch miesiącach byli obecni na "POLAGRA FOOD", "ANUGA FOOD" i "World Food Ukraine". Obecność na targach w Kijowie związana była z uzyskaniem zezwolenia firmy na sprzedaż na tamtejszy rynek. Najważniejsze wydarzenia w branży spożywczej w Europie Środkowej przyciągnęły łącznie ponad 200 000 zwiedzających. Przedsiębiorstwo z woj. mazowieckiego zaprezentowało na nich sztandarowe produkty takie jak parówki "Paryżanki" i wyroby z linii "Spiżarnia Dębowa" oraz nowości z asortymentu.

- Udział w targach to duża szansa dla firmy i możliwość zaznaczenia jej obecności na rynkach zagranicznych, szczególnie na tych, gdzie dostępne są nasze markowe specjały - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Nawiązujemy znajomości z potencjalnymi kontrahentami, wymieniamy doświadczenia i poznajemy nowe trendy na rynkach eksportowych. Pod tym względem na szczególne uznanie zasługują targi "ANUGA FOOD", w których udział wzięło ponad 150 000 gości i wystawców ze 180 krajów. Na wystawie w Kolonii wystąpiliśmy po raz pierwszy. Na stoisku z polską żywnością zaprezentowaliśmy nowości ZM Pekpol, m.in.: parówki "Paryżanki", "Golonkę pieczoną", "Kabanosy ze spiżarni" i produkty z linii "Spiżarnia Dębowa" tj. "Kiełbasę Myśliwską", "Kiełbasę jałowcową" i "Kiełbasę podwawelską oryginalną" - uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Targi to również okazja, aby poddać wyroby ocenie specjalistów branży. Produkty ZM Pekpol zostały uhonorowane m.in. Złotymi Medalami Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra 2013. Sąd Konkursowy targów pod przewodnictwem prof. dr hab. Erwina Wąsowicza docenił "Golonkę pieczoną" i "Kiełbasę podwawelską oryginalną" ZM Pekpol.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki