MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Eksperci UPEMI twierdzą, że dotychczasowo zgromadzone...
fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska

Odwrócone „paragony grozy” sprawiają, że branża mięsna jest na krawędzi opłacalności. Nie zjemy lokalnych wędlin?

Eksperci UPEMI twierdzą, że dotychczasowo zgromadzone informacje to jedynie czubek góry lodowej. Niestety złych wieści dotyczących branży spożywczej można spodziewać się więcej. Jest to o tyle istotne, że produkcja żywności, to nie tylko miliardy złotych przychodów dla skarbu państwa w postaci podatków, ale również zatrudnienie dziesiątków tysięcy pracowników. Jeśli rodzima produkcja stanie się nieopłacalna, sprzedawcy zaczną szukać tańszej, niskiej jakościowo żywności poza granicami kraju, a cała branża będzie mierzyć się z zapaścią, która potrwa długie lata. Warto więc już teraz zadać sobie pytanie, czy w nadchodzących miesiącach półki sklepowe nie zaczną świecić pustkami lub zapełniane będą żywnością z zagranicy

- Jestem bardzo daleki od czarnowidztwa – przekonuje Wiesław Różański – jednak podnoszenie alarmu w odpowiednim czasie, to oznaka odpowiedzialności za całą branżę i troska o jej ostatecznych beneficjentów, a więc konsumentów.

Zobacz również

Co z babciowym? Już wszystko wiadomo

NOWE
Co z babciowym? Już wszystko wiadomo

Opóźnienia przy budowie wielkiej inwestycji we Włostowie. Kiedy koniec prac? [FOTO]

Opóźnienia przy budowie wielkiej inwestycji we Włostowie. Kiedy koniec prac? [FOTO]

Polecamy

Już lada chwila zaczyna się lato! Sprawdź, kiedy jest początek wakacji w 2024

Już lada chwila zaczyna się lato! Sprawdź, kiedy jest początek wakacji w 2024

10 najtańszych miejsc na wakacje. Nie zgadniesz, który kraj wygrał!

10 najtańszych miejsc na wakacje. Nie zgadniesz, który kraj wygrał!

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód