5 z 9
Poprzednie
Następne
Od tych "E" możesz się ostro pochorować. Zanim zrobisz zakupy, przeczytaj etykietę!
Zagęszczacze, emulgatory i stabilizatory
Substancje te znajdują się przede wszystkim w lodach, deserach w proszku, koncentratach napojów i ciast, śmietanie UHT, gotowych sosach, konserwach mięsnych, lodach, odżywkach dla dzieci, zupach, majonezie, wyrobach cukierniczych, serkach topionych, napojach mlecznych.
Zagrożenie dla zdrowia
Zagęszczacze mogą odpowiadać za choroby jelit, upośledzać mechanizm wchłaniania żelaza, powodować wzdęcia, kamienie moczowe czy osteoporozę.
Czy wszystkie "E" takie złe?
Niektóre pochodzenia naturalnego nie są dla nas szkodliwe - zalicza się do nich np. agar - E406 - który jest bezpieczniejszy niż żelatyna. Podobnie rzecz ma się z E412, czyli Gumą guar.