MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nigdy nie jadłam lepszych frytek. Surowe ziemniaki z frytkownicy beztłuszczowej zaskakują smakiem. Nawet z piekarnika nie będą tak smaczne

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowe frytki to rarytas, który możesz zrobić w mniej niż 30 minut. Przygotowanie ziemniaków wymaga odrobiny pracy, ale odpłaci się fenomenalnym smakiem i wyjątkową chrupkością. Frytkownica beztłuszczowa działa na zasadzie piekarnika na gorące powietrze. W ten sposób robię dietetyczną wersję frytek, które smakują jak nigdy dotąd.

W skrócie

Frytkownica beztłuszczowa (air fryer) to urządzenie, które w ostatnich latach zyskało na popularności. Można je kupić w różnych kształtach i o różnej pojemności. Frytki z frytkownicy beztłuszczowej będą bardziej dietetyczne niż te usmażone na patelni czy w głębokim tłuszczu w tradycyjnej frytkownicy. Ich kaloryczność można porównać do mrożonek upieczonych w piekarniku, które w składzie mają ziemniaki i odrobinę oleju. W połowie pieczenie sprawdzam stopień zarumienienia ziemniaków, aby ich nie spalić. Zazwyczaj je wtedy mieszam, aby frytki równomiernie się upiekły.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania frytek z frytkownicy beztłuszczowej

Widok z bliska na frytki z surowych ziemniaków z frytkownicy beztłuszczowej
Smacznego! Anna Daniluk

Frytki z frytkownicy beztłuszczowej – przepis na domowy przysmak

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić frytki z frytkownicy beztłuszczowej?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrałam, umyłam pod bieżącą wodą i pokroiłam w słupki.
  2. Następnie wrzuciłam do miski i opłukałam dwukrotnie z nadmiaru skrobi.
  3. Jeśli macie czas, to zachęcam do zalania ziemniaków wodą i odstawienia na minimum 30 minut.
  4. Z miski z ziemniakami wylałam wodę, odsączyłam i osuszyłam ręcznikiem kuchennym.
  5. Następnie wrzuciłam do miski, wlałam łyżkę oleju, dodałam mielony czosnek i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Surowe ziemniaki wsypałam do szuflady frytkownicy beztłuszczowej.
  7. Piekłam frytki przez 10 minut w 200°C. Przemieszałam i piekłam kolejne 10 minut.
  8. Upieczone frytki przesypałam z frytkownicy beztłuszczowej na talerz.
  9. Gotowe frytki posypałam solą.

Dodatki do frytek z frytkownicy beztłuszczowej

Frytki z surowych ziemniaków we frytkownicy beztłuszczowej podaję z sosem na bazie łyżki jogurtu greckiego wymieszanego z łyżką majonezu i łyżeczką ketchupu. Domowe frytki można także podawać na sposób znany w Wielkiej Brytanii, czyli posypane solą i polane odrobiną octu np.: jabłkowego. Przed podaniem frytki posypuję posiekaną natką pietruszki, która nadaje przekąsce orzeźwiającego smaku.

Jak smakują frytki z frytkownicy beztłuszczowej?

Ich smak nie odbiega od tego znanego z frytek upieczonych w piekarniku. Otrzymujemy chrupiące frytki, które różnią się od tych przygotowanych w tradycyjnej frytkownicy mniejszą zawartością oleju. Warto wspomnieć, że jeżeli nie będzie się czuwać w trakcie pieczenia nad stopniem zrumieniania frytek, to mogą okazać się lekko gorzkie. Dlatego zachęcam do wymieszania frytek w połowie pieczenia. Warto też wiedzieć, że z czasem frytki po upieczeniu wiotczeją i nie są już tak apetyczne. Stąd wniosek, że najlepiej jeść je krótko po przygotowaniu.

Szybkie w wykonaniu frytki z frytkownicy beztłuszczowej można zrobić bez użycia oleju lub z niewielką ilością. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania przekąski.

Nigdy nie jadłam lepszych frytek. Surowe ziemniaki z frytkow...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nigdy nie jadłam lepszych frytek. Surowe ziemniaki z frytkownicy beztłuszczowej zaskakują smakiem. Nawet z piekarnika nie będą tak smaczne - Strona Kuchni

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki