- W PSSE w Makowie Mazowieckim w czasie grzybobrania tj. od czerwca do listopada, pełniony jest dyżur klasyfikatora grzybów (w godzinach pracy stacji - red.). Mogą zgłaszać się do nas zarówno osoby prywatne, jak i sprzedawcy, którzy chcą uzyskać atest na grzyby świeże. Wydanie tego atestu wiąże się z opłatą. Do tej pory zgłosiło się tylko kilka osób prywatnych, po poradę dotyczącą zebranych grzybów - informuje Lucyna Pilniakowska, szefowa makowskiego sanepidu.
Zaznacza też, że należy pamiętać, by zbierać tylko te grzyby, wobec których nie mamy wątpliwości.
- Śmiertelnie trujące są grzyby z hymenoforem blaszkowym. Co prawda wśród grzybów z hymenoforem rurkowym znajdują się również trujące, jednakże powodują one głównie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeżeli zaś kupujemy grzyby pamiętajmy, by wybierać tylko świeże, z całymi owocnikami. Zwracajmy również uwagę na warunki sprzedaży. Opakowanie powinno być czyste i przewiewne, opakowań z tworzywa sztucznego nie zaleca się bowiem do przechowywania grzybów.
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Zobacz: Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Grzybiarze mają swój czas [SONDA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?