Nie jesteś pewny? Nie zbieraj!

Renata Jasińska
sxc.hu
Sezon grzybowy w pełni. Pogoda sprzyja więc, w tym roku obserwujemy ich prawdziwy wysyp. Do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Makowie Mazowieckim zgłaszają się osoby, by sprawdzić, czy zebrane przez nich grzyby są jadalne.

- W PSSE w Makowie Mazowieckim w czasie grzybobrania tj. od czerwca do listopada, pełniony jest dyżur klasyfikatora grzybów (w godzinach pracy stacji - red.). Mogą zgłaszać się do nas zarówno osoby prywatne, jak i sprzedawcy, którzy chcą uzyskać atest na grzyby świeże. Wydanie tego atestu wiąże się z opłatą. Do tej pory zgłosiło się tylko kilka osób prywatnych, po poradę dotyczącą zebranych grzybów - informuje Lucyna Pilniakowska, szefowa makowskiego sanepidu.

Zaznacza też, że należy pamiętać, by zbierać tylko te grzyby, wobec których nie mamy wątpliwości.

- Śmiertelnie trujące są grzyby z hymenoforem blaszkowym. Co prawda wśród grzybów z hymenoforem rurkowym znajdują się również trujące, jednakże powodują one głównie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeżeli zaś kupujemy grzyby pamiętajmy, by wybierać tylko świeże, z całymi owocnikami. Zwracajmy również uwagę na warunki sprzedaży. Opakowanie powinno być czyste i przewiewne, opakowań z tworzywa sztucznego nie zaleca się bowiem do przechowywania grzybów.

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Zobacz: Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Grzybiarze mają swój czas [SONDA]

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie