Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Wielki pożar na Śląsku. Zagrożenie dla Małopolski. Alarm w powiecie olkuskim

Wielki pożar na Śląsku. Zagrożenie dla Małopolski. Alarm w powiecie olkuskim

„Bedeker sopocki” od nowa, czyli opowieść o niezwykłym mieście

„Bedeker sopocki” od nowa, czyli opowieść o niezwykłym mieście

Polecamy

Zbliża się śląskie święto przemysłu. Co musisz wiedzieć o Industriadzie 2024?

Zbliża się śląskie święto przemysłu. Co musisz wiedzieć o Industriadzie 2024?

Ostrołęka. Podpalili wiatę śmietnikową na osiedlu Centrum

Ostrołęka. Podpalili wiatę śmietnikową na osiedlu Centrum

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie