Mazurek wielkanocny PRZEPIS. Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny, którym zachwycisz gości

mj
Mazurek wielkanocny PRZEPIS. Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny, którym zachwycisz gości pixabay/zdj. ilustracyjne
Mazurek wielkanocny - tradycyjny świąteczny przysmak, który od lat gości na naszych stołach. Trudno o jeden przepis na mazurek wielkanocny. Jest to ciasto, do którego możemy użyć swoich ulubionych składników. Największą popularnością cieszy się mazurek wielkanocny kajmakowy. Przepis na niego znajdziecie poniżej. Zebraliśmy dla Was również kilka innych prostych przepisów na mazurki wielkanocne.

Mazurek wielkanocny tradycyjny

Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto kuchni polskiej. Musi być niski i słodki. Najczęściej przygotowuje się go na kruchym cieście, ale może być również podany na biszkopcie lub spodzie z orzechów. Ciasto zwykle przekłada się różnego rodzaju masami, np. orzechową, migdałową czy kajmakową, a wierzch wykańcza polewą lub lukrem i ozdabia owocami albo bakaliami.

Mazurek wielkanocny - przepis

Przepisów na mazurek wielkanocny jest wiele. Każdy przyrządza go z takimi składnikami, jakie lubi najbardziej. Do najbardziej popularnych należą mazurki kajmakowe i orzechowe, ale można również spotkać takie, które przekładane są masą pomarańczową, czekoladową czy różaną. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na mazurek wielkanocny. Przepisy, której podajemy wymagają pewnego doświadczenia w kuchni, ale znajdziecie tu również sposób na łatwy mazurek wielkanocny.

Mazurek wielkanocny kajmakowy

Mazurek wielkanocny kajmakowy to zdecydowania najpopularniejsza wersja tego wielkanocnego przysmaku. Jest to też dosyć prosty mazurek wielkanocny - wymaga jednak czasu.

Najlepsze przepisy na Wielkanoc. Tych potraw nie może zabrak...

Pieczenie mazurka wielkanocnego rozpoczynamy od przygotowania spodu. Najlepsze do mazurka będzie ciasto kruche. Jak je przygotować? Listę składników i przepis podajemy poniżej.

Składniki:

  • Masło (160 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • 2 żółtka
  • Mąka (250 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • Orzechy i owoce do dekoracji

Masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie dodaj jajka i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i energicznie wyrabiaj ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj. Przełóż do formy uprzednio posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni (aż ciasto będzie miało złoty kolor). Masę kajmakową rozpuść w garnku i posmaruj nią ciasto. Udekoruj ulubionymi orzechami i owocami.

Łatwy mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny siostry Anieli

Siostra Aniela, salwatorianka to bardzo znana kucharka, autorka wielu książek i prowadząca programu "Anielska kuchnia", który podbił serca widzów. Niektóre odcinki wciąż można oglądać w serwisie YouTube. Siostra Aniela jest autorką wielu przepisów, również na desery. Niestety nie ma wśród nich mazurka wielkanocnego siostry Anieli.

Przepis na mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz

Swój przepis na mazurek wielkanocny ma za to inna popularna prowadząca programu kulinarnego - Ewa Wachowicz. Od 2007 r. możemy ją oglądać na antenie telewizji Polsat w cieszącym się dużą popularnością programie "Ewa gotuje". Poniżej znajdziecie przepis na mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz z masą serową.

Składniki:
Ciasto:

  • Mąka (2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • Kakao (1 łyżka)
  • ½ szklanki - Cukier (pół szklanki)
  • Masło (200 g)
  • 2 ugotowane żółtka
  • Śmietana (1 łyżka)
  • Orzechy włoskie (100 g)

Masa serowa:

  • Sera biały (500 g)
  • Masło (4 łyżki)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Cukier waniliowy (1 łyżka)
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Sok z cytryny

Dekoracja:

  • Lukier
  • Skórka pomarańczy

ZOBACZ TEŻ: Kaszubski mazurek królewski. Jak przygotować mazurek na Wielkanoc?

Przygotowanie ciasta:
Do przesianej przez stolnicę mąki dodaj proszek do pieczenia, kakao i cukier. Następnie posiekaj składniki z masłem. Gdy powstanie kruszonka, do ciasta dodaj ugotowane żółtka i śmietanę. Wymieszaj i zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego wałek. Odkrój jedną czwartą i odłóż na bok. Resztę zagnieć z posiekanymi orzechami, zawiń w folię i odłóż do lodówki.

Po dwóch godzinach wyjmij ciasto, rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formy. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie masy serowej:
Do miski przełóż ciepłe masło i utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masło "zbieleje", dodaj żółtka, a następnie zmielony dwukrotnie ser i zmiksuj. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Z białek ze szczyptą soli ubij pianę i dodaj do masy. Masę wyłóż na upieczony spód.

Rozwałkuj odłożoną wcześniej część ciasta, z części przygotuj brzegi, a z reszty wytnij dekoracyjne kwiatki. Wyłóż na ciasto i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Po upieczeniu udekoruj ciasto lukrem i skórką pomarańczową.

Mazurek wielkanocny - przepisy

Powyżej przedstawiliśmy tylko kilka przepisów na mazurka wielkanocnego. Jeśli nie znaleźliście odpowiedniego przepisu dla siebie - eksperymentujcie. Mazurek wielkanocny to ciasto, które możecie przygotować z dowolnie wybranych składników - ogranicza was tylko fantazja

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie