Warsztaty zorganizowano w ramach Centrum Ekologii i Zrównoważonego Rozwoju działającego przy samorządzie powiatowym, gospodarzem była wicestarosta Urszula Wołosiewicz.
Do Małkini przyjechały 33 osoby z powiatu ostrowskiego, przede wszystkim panie, których interesuje wytwarzanie serów. Warsztaty prowadził Krzysztof Jaworski - doświadczony producent serów z Żuław, absolwent Akademii Rolniczo- Technicznej w Olsztynie. Rozpoczął od wykładu wprowadzającego w świat serów: historii serowarstwa, techniki wytwarzania serów w różnych krajach oraz podstawowych cech mleka, jako surowca serowarskiego. Z wykładu uczestnik mógł się dowiedzieć, jak zorganizować tani warsztat serowarski we własnej kuchni. Okazało się, że gość z Żuław jest bardzo dobrym gawędziarzem, mówił interesująco przez kilka godzin.
W części praktycznej pod okiem Krzystofa Jaworskiego zrobiono trzy rodzaje sera: mennonicką goudę, ser ręczny domowy posypywany różnymi ziołami oraz ser z masy parzonej.
Okazuje się, że aby zrobić świeży ser w gospodarstwie domowym, wystarczy tylko świeże mleko i podpuszczka, którą kupuje się w specjalnym sklepie.
I o to właśnie chodzi, aby nie tylko produkować sery i sprzedawać je, ale także zrobić kawałek dobrego sera dla swojej rodziny i znajomych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?