Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małkinia Górna: Ponad trzydzieści osób uczyło się robić sery

Mieczyslaw Bubrzycki
Uczestnicy warsztatów serowarskich
Uczestnicy warsztatów serowarskich archiwum
W Zespole Szkół w Małkini Górnej odbyły się warsztaty serowarskie

Warsztaty zorganizowano w ramach Centrum Ekologii i Zrównoważonego Rozwoju działającego przy samorządzie powiatowym, gospodarzem była wicestarosta Urszula Wołosiewicz.

Do Małkini przyjechały 33 osoby z powiatu ostrowskiego, przede wszystkim panie, których interesuje wytwarzanie serów. Warsztaty prowadził Krzysztof Jaworski - doświadczony producent serów z Żuław, absolwent Akademii Rolniczo- Technicznej w Olsztynie. Rozpoczął od wykładu wprowadzającego w świat serów: historii serowarstwa, techniki wytwarzania serów w różnych krajach oraz podstawowych cech mleka, jako surowca serowarskiego. Z wykładu uczestnik mógł się dowiedzieć, jak zorganizować tani warsztat serowarski we własnej kuchni. Okazało się, że gość z Żuław jest bardzo dobrym gawędziarzem, mówił interesująco przez kilka godzin.

W części praktycznej pod okiem Krzystofa Jaworskiego zrobiono trzy rodzaje sera: mennonicką goudę, ser ręczny domowy posypywany różnymi ziołami oraz ser z masy parzonej.

Okazuje się, że aby zrobić świeży ser w gospodarstwie domowym, wystarczy tylko świeże mleko i podpuszczka, którą kupuje się w specjalnym sklepie.

I o to właśnie chodzi, aby nie tylko produkować sery i sprzedawać je, ale także zrobić kawałek dobrego sera dla swojej rodziny i znajomych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki