Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lelis. Na śniadanie kartofle z kapustą, czyli jak to się kiedyś Kurpie odżywiali

Iza Wysocka
O tym opowiadano dziś w sali GOK-O w Lelisie
Lelis. Na śniadanie kartofle z kapustą, czyli jak to się kiedyś Kurpie odżywiali

O zwyczajach żywieniowych mieszkańców Kurpiowszczyzny opowiadali: Anna Ogniewska, dyrektor ośrodka kultury, Jan Kania, instruktor GOk-O i muzyk ludowy, oraz gość specjalny, profesor Barbara Falińska.
Opowieściom przysłuchiwało się kilkadziesięcioro dzieci, uczniów szkół podstawowych z Dąbrówki i z Zalasa.

- W czasie wojny moja babcia przechowywała mięso w soli - podzieliła się wspomnieniami dyrektor Ogniewska. - Chowali je z rodziną w zaroślach, obok rzeki, tak, by utrzymywało niską temperaturę. Jedna osoba chodziła tam nocą i wyjmowała po kawałku. Nikt wtedy nie myślał o słodyczach, czy zabawkach. Martwił się tylko, czy dożyje jutra.

Najmłodsi usłyszeli też, że tradycyjne jedzenie, jest zdrowsze i smaczniejsze od tego ze sklepów, bo pozbawione jest konserwantów. Na dowód tego każdy mógł sprobować łagodniaka (placka drożdżowego), fafernuchów, czy chleba ze smalcem.

Lelis. Na śniadanie kartofle z kapustą, czyli jak to się kiedyś Kurpie odżywiali
Lelis. Na śniadanie kartofle z kapustą, czyli jak to się kiedyś Kurpie odżywiali

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki