Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolorowa pasta z soczewicy do chleba. To smarowidło bogate w pełnowartościowe składniki. Zrobisz je w zaledwie 20 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa pasta z soczewicy to szybka i zdrowa przekąska z dodatkiem czosnku i pasty sezamowej. Kliknij obrazek i zobacz etapy przygotowania pasty z soczewicy.
Domowa pasta z soczewicy to szybka i zdrowa przekąska z dodatkiem czosnku i pasty sezamowej. Kliknij obrazek i zobacz etapy przygotowania pasty z soczewicy. Anna Daniluk
Pasta z soczewicy to tanie smarowidło przydatne do chleba, pieczonych warzyw lub jako dip do maczania marchewek pokrojonych w słupki. Intensywnego smaku dodają suszone pomidory oraz słodka wędzona papryka. Wypróbuj przepis na pastę z soczewicy z czosnkiem.

W skrócie

Najlepsza pasta z soczewicy to przysmak przygotowywany z łatwo dostępnych składników. Można ją wzbogacić o orientalne przyprawy takie jak zatar złożonej z tymianku, sezamu i sumaku. Warto także urozmaicić jej smak dodatkiem pasty sezamowej tahini. Pasta z soczewicy może być przygotowana z każdego rodzaju strączka. Jednak soczewica czerwona po ugotowaniu i zblendowaniu dzięki pięknemu kolorowi, zachęca do zjedzenia nawet niejadki. Gotową pastę z soczewicy można przechowywać w lodówce do tygodnia.

W naszej galerii można zobaczyć składniki i etapy przygotowania pasty z soczewicy

Pasta z soczewicy czerwonej – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 suszone pomidory lub 1 łyżka pokrojonych w paski,
  • sok z 1/ 2 cytryny,
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka przyprawy zatar,
  • kilka listków bazylii do dekoracji.

Jak zrobić pastę z soczewicy?

Przygotowanie:

  1. Soczewicę czerwoną należy wsypać do garnka i opłukać w zimnej wodzie. Proces należy powtarzać kilka razy, aż woda będzie czysta.
  2. Następnie soczewicę należy zalać zimną wodą. Powinna sięgać około 1,5 cm powyżej poziomu soczewicy.
  3. Strączki należy zagotować i od tego momentu gotować przez około 10-15 minut, aż będą całkowicie miękkie. Od czasu do czasu można zamieszać.
  4. W czasie gotowania soczewicy należy obrać dwa ząbki czosnku z łupin i wycisnąć sok z cytryny.
  5. W wysokim słoiku lub pojemniku trzeba umieścić pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
  6. Ugotowaną soczewicę należy przecedzić (niezbyt dokładnie) na sitku z resztek wody. Soczewicę trzeba przełożyć do miski, aby wystygła.
  7. Przestudzoną soczewicę należy dodać do pojemnika z resztą składników i dokładnie zblendować na gładką pastę. Zajmie to około minuty.
  8. Gotową pastę z soczewicy trzeba przełożyć do miski lub słoika, jeśli ma być np.: jako smarowidło na śniadanie.
  9. Na wierzchu pasty z soczewicy trzeba polać olej z suszonych pomidorów, posypać odrobiną zataru, solą, pieprzem i ułożyć świeże listki bazylii.

Dietetyczna pasta z soczewicy na przekąskę

Warto wiedzieć, że jest to zdrowe smarowidło bogate w pełnowartościowe składniki. Soczewica jest źródłem białka, złożonych węglowodanów oraz posiada wysoką zawartość błonnika. Różne rodzaje soczewicy są także skarbnicą witamin z grupy B, potasu, magnezu, cynku i żelaza.

Soczewica powinna znaleźć się w diecie osób z cukrzycą, ponieważ do jej zalet należy niski indeks glikemiczny nawet po ugotowaniu. Soczewica zielona ma najniższy IG wynoszący 25, czerwona ma IG równe 30, a żółta – IG 35 – pisała Klaudia Pieczykolan w serwisie Strona Zdrowia.

Własnoręcznie zrobiona pasta z soczewicy będzie pyszną przekąską, a także składnikiem pełnowartościowych tortilli nie tylko dla wegetarian.

Domowa pasta z soczewicy to szybka i zdrowa przekąska z dodatkiem czosnku i pasty sezamowej. Kliknij obrazek i zobacz etapy przygotowania pasty z soczewicy.

Kolorowa pasta z soczewicy do chleba. To smarowidło bogate w...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kolorowa pasta z soczewicy do chleba. To smarowidło bogate w pełnowartościowe składniki. Zrobisz je w zaledwie 20 minut - Strona Kuchni

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki