Przyjechały panie, ale nie tylko, z powiatów: ostrołęckiego, przasnyskiego, makowskiego, ostrowskiego i wyszkowskiego. Wśród uczestników byli właściciele gospodarstw a agroturystycznych i ekologicznych, Koła Gospodyń Wiejskich, twórcy ludowi, przedstawiciele organizacji rolniczych, GOKSiR, samorządowcy. Konferencję zorganizował ostrołęcki oddział MODR.
Prelegenci z sanepidu, urzędu celnego, MODR itd. podawali informacje na temat obrotu wytworami i produktami żywnościowymi, jakie uzyskuje się na wsi: od surowych warzyw i owoców, przez suszone grzyby, zioła aż po nalewki i wina. Uczestników zainteresowało zwłaszcza tzw. okazjonalne handlowanie. Może to być sprzedaż ciasta domowej roboty na kościelnym festynie. Ta forma dystrybucji jest uprzywilejowana, bo nie dotyczą jej starania i pozwolenie itp. Z innymi formami trzeba uważać, bo np. obrót alkoholem może się skończyć wizytą policji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?