Wigilia to wyjątkowy czas. Wielu z nas nie wyobraża sobie spędzenia tego czasem z daleka od rodziny i wigilijnych potraw. Wśród nich z pewnością nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Jak przygotować najlepszą kapustę z grzybami? Zobaczcie przepisy autorstwa Ewy Wachowicz i Magdy Gessler.
Przepis na kapustę z grzybami Ewy Wachowicz
(za ewawachowicz.pl)
Składniki na kapustę z grzybami
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100g suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziela angielskiego
Jak przygotować tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami?
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesiekać. Włożyć do szybkowaru. Dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą spod grzybów. Gotować 15 minut.
Przepis na kapustę z grzybami Magdy Gessler
Składniki na kapustę z grzybami:
- 1,5 kg kapusty kwaszonej
- 0,3 kg grzybów suszonych
- 2 cebule
- 0,3 l oleju lnianego
- 0,5 l wody
- 5 pigw
- do smaku pieprz
- do smaku sól
Jak przygotować kapustę z grzybami przepisu Magdy Gessler?
Grzyby należy namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Kapustę, jeśli jest kwaśna opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie należy dodać kapustę, pokrojone grzyby orzaz pokrojone w dwucentymetrową kostkę pigwy. Następnie dodać wodę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości kapusty.
Przepis na najlepszą kapustę z grzybami
Składniki na kapustę z grzybami:
- 800 g kapusty kiszonej
- 80 g suszonych borowików
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier do smaku
Jak przygotować kapustę z grzybami?
Grzyby umyć i namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Zostawić na minimum 3 godziny. Następnie grzyby gotować przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Kapustę umyć, posiekać i wsadzić do garnka. Zalać odcedzoną od grzybów wodą. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do garnka. Kapustę gotować na wolnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, następnie grzyby. Gotować aż do miękkości. Na koniec z mąki przygotować zasmażkę. Dodać na koniec gotowania kapusty.
Ważne! Jeśli planujemy kapustę przechowywać dłużej nie dodawać zasmażki.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć