Pietruszka jest jednym z warzyw powszechnie wykorzystywanych w polskiej kuchni. Nie wszyscy zdają sobie sprawę nie tylko z walorów smakowych ale także leczniczych tego warzywa.
Natka pietruszki - zobacz, co zawiera
Natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, czarna porzeczka czy aronia. W dodatku zawiera również m.in. prowitaminę A, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy czy miedź. Jest bogata w witaminy i minerały!
- minerały: magnez, potas, wapń, sód, fosfor, cynk, miedź i mangan,
- witaminy – E, K, kwas foliowy,
- błonnik,
- chlorofil,
- olejki eteryczne,
- flawonoidy.
Polecamy
Zastosowanie natki pietruszki
Natka pietruszki ma w kuchni wiele zastosowań. Można ją dodawać do sałatek, ziemniaków, surówek, zup, jajecznicy, omletów czy nawet do herbaty. Jednym z najpopularniejszych zastosowań jest posypanie natką gorącego rosołu.
Natka ma również bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Jej działanie jest wszechstronne. Zobaczcie jakie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?