W skrócie
W Szwecji zamiast tłustego czwartku obchodzi się tłusty wtorek, który przypada w ostatni dzień karnawału, tuż przed środą popielcową. Tak jak w Polsce istnieje tradycja objadania się pączkami, w Szwecji przygotowuje się semlor (liczba mnoga od semli), czyli pszenne bułeczki z nadzieniem migdałowym i bitą śmietaną. Kiedyś ten wypiek przygotowywało się specjalnie z okazji tłustego wtorku, dziś kupimy semlor przez cały rok.
Warto spróbować, ponieważ jest to drugi najpopularniejszy szwedzki wypiek, zaraz po kanelbullar, czyli słynnych bułeczkach cynamonowych.
Semla – przepis na pszenne bułeczki karnawałowe z bitą śmietaną
Czas przygotowania: 30 minut + czas na wyrastanie ciasta i pieczenie
Porcja: 10 bułeczek
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na pszenne bułeczki:
- 2,5 szklanki mąki,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżego),
- szczypta soli.
Na nadzienie migdałowe:
- szklanka migdałów bez skórki (płatki lub wiórki),
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki śmietanki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki kardamonu.
Dodatkowo:
- 2 szklanki śmietanki 36%,
- łyżka cukru pudru.
Polecam także: Patent na ciasto z budyniem prosto od włoskiej babci
Jak przygotować semle – szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną?
- Najpierw zabrałam się za przygotowanie bułeczek. W rondelku rozpuściłam masło i dodałam do niego mleko. Lekko podgrzałam bez gotowania.
- W osobnej misce rozkruszyłam drożdże. Dodałam trochę mleka z masłem, wymieszałam i dolałam resztę.
- Do tej samej miski dodałam cukier, rozbity w moździerzu kardamon, sól oraz mąkę.
- Wyrabiałam ciasto na bułki przez 10 minut. Przykryłam je czystą szmatką i zostawiłam do wyrośnięcia na niecałą godzinę.
- Po tym czasie podzieliłam ciasto na 10 bułeczek. Uważałam, aby ewentualne łączenia znalazły się pod spodem, wówczas bułeczki nie pękną i będą gładkie na wierzchu.
- Przełożyłam bułeczki na blachę z papierem do pieczenia, przykryłam ponownie szmatką i zostawiłam je na kolejne 40 minut.
- W tym czasie nagrzałam piekarnik do 220 stopni (góra-dół).
- Bułeczki posmarowałam z wierzchu jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka i piekłam niecałe 15 minut.
- W tym czasie przygotowałam nadzienie migdałowe. Migdały zblendowałam, połączyłam z cukrem, kardamonem, mlekiem i śmietanką. Wymieszałam, aż składniki się połączyły. Jeśli masa będzie za gęsta, można dodać więcej mleka.
- Z bułeczek odcięłam nożem wierzch i wgniotłam miąższ do środka, by stworzyć dołek na nadzienie.
- Łyżeczką nałożyłam masę migdałową do bułeczek.
- Przygotowałam bitą śmietanę: kremówkę ubiłam z cukrem pudrem.
- Na nadzienie migdałowe położyłam bitą śmietanę. Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego.
- Położyłam na każdą bułeczkę odcięte „piętki” i posypałam cukrem pudrem. Semle najlepiej zjeść tego samego dnia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?