MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chociaż olej słonecznikowy jeszcze niedawno należał do...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej słonecznikowy

Chociaż olej słonecznikowy jeszcze niedawno należał do najpopularniejszych tłuszczów kuchennych, dziś nie jest już polecany. Co prawda wciąż stosuje się go do smażenia, ale jest to olej z ulepszonych odmian tej rośliny, niekoniecznie dostępny do użytku domowego. Wyróżnia się wysoką zawartością kwasu oleinowego, który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym.

Olej słonecznikowy o zawartości ok. 70 proc.kwasu oleinowego jest stabilny nawet w temperaturze 232 stopni Celsjusza. W domu zwykły olej słonecznikowy nadaje się raczej do podsmażania produktów bogatych w wodę, np. warzyw, które szybko zaczynają się w niej gotować, a temperatura w patelni spada do ok. 100 stopni.

Zobacz również

Potrącenie rowerzysty na DW 436! Mężczyzna trafił do szpitala

Potrącenie rowerzysty na DW 436! Mężczyzna trafił do szpitala

W Rybniku odbędzie się "Motorondeo". Na ulicach miasta zobaczymy motocyklistów

W Rybniku odbędzie się "Motorondeo". Na ulicach miasta zobaczymy motocyklistów

Polecamy

Najprostszy mus malinowy na deser. Rozpływa się w ustach, trudno mu się oprzeć

Najprostszy mus malinowy na deser. Rozpływa się w ustach, trudno mu się oprzeć

Swojemu byłemu mężowi zawdzięcza karierę. Miłość odnalazła u boku znanego rozwodnika

Swojemu byłemu mężowi zawdzięcza karierę. Miłość odnalazła u boku znanego rozwodnika

16 cudów Polski: internauci wybrali najlepsze atrakcje turystyczne na lato

16 cudów Polski: internauci wybrali najlepsze atrakcje turystyczne na lato