Czym wyczyścić przypalony garnek? W sieci krąży wiele sposobów. My wybraliśmy dla Was pięć najbardziej efektywnych, które zyskały pozytywne opinie gospodyń domowych.
Pierwszym odruchem powinno być zalanie spalonego garnka ciepłą lub gorącą wodą i wlanie odrobiny płynu do mycia naczyń.
Zanim przystąpimy do ratowania spalonego garnka, zwróćmy uwagę na materiał, z którego został wykonany. To ważne, bo nie wszystkie naczynia czyści się tymi samymi metodami. Zły sposób czyszczenia garnka może nie pomóc, a wręcz doprowadzić do nieodwracalnego zniszczenia naczynia.
Druga ważna kwestia jest taka, aby przypalenizny nie próbować usunąć za pomocą noża czy drucika- można bardzo łatwo uszkodzić dno naczynia rysując je i zdzierając warstwę. W naczyniu z porysowanym dnem potrawy szybko się przypalają.
Przypalony garnek wyczyścimy za pomocą:
- soli
- sody
- proszku do prania
- kostki do zmywarki
- octu
Poniżej opisujemy każdy ze sposobów, krok po kroku. Poznasz je także, wchodząc w zamieszczoną galerię zdjęć:
Na przypalony garnek - sól
Sól jest chyba najczęściej stosowana w walce w przypaleniami. Jest kilka sposobów używania soli do ratowania spalonego naczynia:
- pierwszy sposób to wsypanie do garnka grubej warstwy soli i pozostawienie jej na kilka godzin. Następnie garnek należy umyć za pomocą gąbki
- drugi sposób mówi o tym, aby do przypalonego garnka wlać mocno osoloną wodę i zostawić na około 12 godzin. Po upływie tego czasu zagotować wodę w garnku i gotować ją przez 10 minut. Warto dodać odrobinę płynu do mycia naczyń i kiedy woda nie będzie już gorąca czyścić przypalone miejsce gąbką kuchenną
Jak wyczyścić przypalony garnek sodą?
Soda oczyszczona również w przypadku przypalonych garnków bywa niezastąpiona. Wystarczy użyć jej podobnie jak soli, czyli wsypać na dno naczynia, tak, aby zakryć je w całości, zalać ciepłą wodą i zostawić na kilka godzin. Soda nie nadaje się jednak do garnków aluminiowych.
Dobre na przypalony garnek proszek do prania, kostka do zmywarki i ocet
Rewelacyjnym sposobem na usunięcie przypalenizny jest ... proszek do prania! Wystarczy wsypać do garnka kilka łyżek proszku, zalać do pełna wodą i gotować. Zazwyczaj efekty widać po kilkunastu minutach. Trzeba być ostrożnym w przypadku garnków aluminiowych.
Zaskakujące efekty daje także kostka do zmywarki. Wrzuć ją do spalonego garnka, zalej wrzącą wodą na wysokość mniej więcej dwóch centymetrów i zostaw na całą noc. Rano jak zawsze umyj garnek- spalenizna powinna zejść bez problemu.
Ocet także pomoże w przypadku przypalonego garnka. Wystarczy wlać go na wysokość kilku centymetrów i gotować. Można też dodać trochę soli dla lepszego efektu. Ale uwaga! W przypadku garnków emaliowanych możemy uszkodzić i zmatowić ich powierzchnię. Poza tym kto chce, aby w całym domu pachniało octem?
Czym wyczyścić garnek z zewnątrz?
Potrzebna do tego będzie soda. Trzeba w większy garnek włożyć ten przypalony i zalać roztworem o proporcjach: paczka sody na 6 litrów wody. Kiedy roztwór się zagotuje trzeba garnek trzymać na małym ogniu około dwóch godzin. Kiedy garnek ostygnie należy umyć go jak zwykle. Warto uważać przy garnkach z aluminium.
Na koniec wspomnimy tylko o tym, że istnieją jeszcze inne metody czyszczenia przypalonego garnka, m.in. z użyciem:
- ryżu
- coca-coli
- detergentów
Jak wyczyścić przypalony garnek emaliowany?
Garnki emaliowane mają swoich fanów. Nie ma się co dziwić: są lekkie i niedrogie. Poza tym potrawy w nich gotowane nie zmieniają smaku, ani koloru. Jednak łatwo ulegają zniszczeniu: wgnieceniom i uszkodzeniom emalii. Z powodu dość cienkich ścianek dna potrawy mają tendencję do przypalania się. Gdy emalia ulegnie wytarciu lub odpryśnie, w czasie gotowania do potraw przedostają się szkodliwe związki chemiczne. Dlatego jeżeli przypalicie garnek emaliowany wybierzcie odpowiedni sposób czyszczenia.
Wśród wyżej wymienionych sposobów można bez strachu o stan naczynia użyć płynu do mycia naczyń, soli, roztworu wody z sodą, kostki do zmywarki. Nie stosujemy octu i warto być ostrożnym przy stosowaniu proszku do prania- można łatwo uszkodzić powierzchnię.
Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej?
Garnki ze stali nierdzewnej są najczęściej wybieranymi przez panie domu. Są uniwersalne i wytrzymałe. Doskonale sprawdzają się do codziennego gotowania. Są bowiem łatwe w utrzymaniu czystości i można używać ich na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowych, ceramicznych, elektrycznych, indukcyjnych. Garnki ze stali szlachetnej szybko się nagrzewają i ekonomicznie gospodarują ciepłem, co przekłada się na energooszczędność. Dobrze wybrane będą nam służyć latami. Ale i one mogą ulec przypaleniu. Jednak ze względu na wytrzymałość, zniosą wszystkie sposoby czyszczenia.
Można swobodnie wykorzystać więc sól, ocet, sodę oczyszczoną, kostki do zmywarki i proszek do prania.
Jak wyczyścić przypalony garnek aluminiowy?
Garnki aluminiowe są tanie i to ich główna zaleta. Niestety w wyniku obróbki cieplnej utlenia się w nich witamina C, a gotowane potrawy tracą na swojej wartości odżywczej. I jak każdy garnek- może się przypalić. W takiej sytuacji można bez obaw użyć soli, octu, a także kostki do zmywarki. Nie należy stosować proszku do prania i sody.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?