Jak wyczyścić przypalony garnek? Top 5 najlepszych i sprawdzonych sposobów [ZDJĘCIA]

Beata Dzwonkowska
Jak wyczyścić przypalony garnek? To pytanie zadaje sobie wiele gospodyń. Podpowiemy jak poradzić sobie z trudną do usunięcia przypalenizną, a przede wszystkim powiemy jak to zrobić szybko, łatwo i skutecznie. Poradzimy jak wyczyścić garnek ze stali nierdzewnej, emaliowany, a jak aluminiowy.

Czym wyczyścić przypalony garnek? W sieci krąży wiele sposobów. My wybraliśmy dla Was pięć najbardziej efektywnych, które zyskały pozytywne opinie gospodyń domowych.

Pierwszym odruchem powinno być zalanie spalonego garnka ciepłą lub gorącą wodą i wlanie odrobiny płynu do mycia naczyń.

Zanim przystąpimy do ratowania spalonego garnka, zwróćmy uwagę na materiał, z którego został wykonany. To ważne, bo nie wszystkie naczynia czyści się tymi samymi metodami. Zły sposób czyszczenia garnka może nie pomóc, a wręcz doprowadzić do nieodwracalnego zniszczenia naczynia.

Druga ważna kwestia jest taka, aby przypalenizny nie próbować usunąć za pomocą noża czy drucika- można bardzo łatwo uszkodzić dno naczynia rysując je i zdzierając warstwę. W naczyniu z porysowanym dnem potrawy szybko się przypalają.

Przypalony garnek wyczyścimy za pomocą:

  • soli
  • sody
  • proszku do prania
  • kostki do zmywarki
  • octu

Poniżej opisujemy każdy ze sposobów, krok po kroku. Poznasz je także, wchodząc w zamieszczoną galerię zdjęć:

Na przypalony garnek - sól

Sól jest chyba najczęściej stosowana w walce w przypaleniami. Jest kilka sposobów używania soli do ratowania spalonego naczynia:

  • pierwszy sposób to wsypanie do garnka grubej warstwy soli i pozostawienie jej na kilka godzin. Następnie garnek należy umyć za pomocą gąbki
  • drugi sposób mówi o tym, aby do przypalonego garnka wlać mocno osoloną wodę i zostawić na około 12 godzin. Po upływie tego czasu zagotować wodę w garnku i gotować ją przez 10 minut. Warto dodać odrobinę płynu do mycia naczyń i kiedy woda nie będzie już gorąca czyścić przypalone miejsce gąbką kuchenną

Jak wyczyścić przypalony garnek sodą?

Soda oczyszczona również w przypadku przypalonych garnków bywa niezastąpiona. Wystarczy użyć jej podobnie jak soli, czyli wsypać na dno naczynia, tak, aby zakryć je w całości, zalać ciepłą wodą i zostawić na kilka godzin. Soda nie nadaje się jednak do garnków aluminiowych.

Dobre na przypalony garnek proszek do prania, kostka do zmywarki i ocet

Rewelacyjnym sposobem na usunięcie przypalenizny jest ... proszek do prania! Wystarczy wsypać do garnka kilka łyżek proszku, zalać do pełna wodą i gotować. Zazwyczaj efekty widać po kilkunastu minutach. Trzeba być ostrożnym w przypadku garnków aluminiowych.

Zaskakujące efekty daje także kostka do zmywarki. Wrzuć ją do spalonego garnka, zalej wrzącą wodą na wysokość mniej więcej dwóch centymetrów i zostaw na całą noc. Rano jak zawsze umyj garnek- spalenizna powinna zejść bez problemu.

Ocet także pomoże w przypadku przypalonego garnka. Wystarczy wlać go na wysokość kilku centymetrów i gotować. Można też dodać trochę soli dla lepszego efektu. Ale uwaga! W przypadku garnków emaliowanych możemy uszkodzić i zmatowić ich powierzchnię. Poza tym kto chce, aby w całym domu pachniało octem?

Czym wyczyścić garnek z zewnątrz?

Potrzebna do tego będzie soda. Trzeba w większy garnek włożyć ten przypalony i zalać roztworem o proporcjach: paczka sody na 6 litrów wody. Kiedy roztwór się zagotuje trzeba garnek trzymać na małym ogniu około dwóch godzin. Kiedy garnek ostygnie należy umyć go jak zwykle. Warto uważać przy garnkach z aluminium.

Na koniec wspomnimy tylko o tym, że istnieją jeszcze inne metody czyszczenia przypalonego garnka, m.in. z użyciem:

  • ryżu
  • coca-coli
  • detergentów

Jak wyczyścić przypalony garnek emaliowany?

Garnki emaliowane mają swoich fanów. Nie ma się co dziwić: są lekkie i niedrogie. Poza tym potrawy w nich gotowane nie zmieniają smaku, ani koloru. Jednak łatwo ulegają zniszczeniu: wgnieceniom i uszkodzeniom emalii. Z powodu dość cienkich ścianek dna potrawy mają tendencję do przypalania się. Gdy emalia ulegnie wytarciu lub odpryśnie, w czasie gotowania do potraw przedostają się szkodliwe związki chemiczne. Dlatego jeżeli przypalicie garnek emaliowany wybierzcie odpowiedni sposób czyszczenia.

Wśród wyżej wymienionych sposobów można bez strachu o stan naczynia użyć płynu do mycia naczyń, soli, roztworu wody z sodą, kostki do zmywarki. Nie stosujemy octu i warto być ostrożnym przy stosowaniu proszku do prania- można łatwo uszkodzić powierzchnię.

Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej?

Garnki ze stali nierdzewnej są najczęściej wybieranymi przez panie domu. Są uniwersalne i wytrzymałe. Doskonale sprawdzają się do codziennego gotowania. Są bowiem łatwe w utrzymaniu czystości i można używać ich na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowych, ceramicznych, elektrycznych, indukcyjnych. Garnki ze stali szlachetnej szybko się nagrzewają i ekonomicznie gospodarują ciepłem, co przekłada się na energooszczędność. Dobrze wybrane będą nam służyć latami. Ale i one mogą ulec przypaleniu. Jednak ze względu na wytrzymałość, zniosą wszystkie sposoby czyszczenia.

Można swobodnie wykorzystać więc sól, ocet, sodę oczyszczoną, kostki do zmywarki i proszek do prania.

Jak wyczyścić przypalony garnek aluminiowy?

Garnki aluminiowe są tanie i to ich główna zaleta. Niestety w wyniku obróbki cieplnej utlenia się w nich witamina C, a gotowane potrawy tracą na swojej wartości odżywczej. I jak każdy garnek- może się przypalić. W takiej sytuacji można bez obaw użyć soli, octu, a także kostki do zmywarki. Nie należy stosować proszku do prania i sody.

Wideo

Komentarze 31

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kamila

Najprościej jest stosować płyn do naczyń i kwasek cytrynowy jaki razem bardzo mocno rozmiękcza syf i przypalenia https://infomiasto.eu/jak-wyczyscic-przypalone-i-brudne-garnki-oraz-patelnie/ tak sam czyszczę i zawsze wygalają jak nowe.

p
pola

dla mnie liczy się aby były praktyczne ,wygląd mniej ważny. Natomiast z tych kamiennych to znam Ambition silverstone , mają strukture imitująca kamień..

@dama, jasne ,że tak. tzn zależy co gotujesz . ale nie przesadzajmy ;]

Z
Zasa

@yoga co to za model/firma co mają te kamienne garnki?

@dama jasne ze wciaz jest pełnowartościowy, bez przesady że nieco chłodniejszy traci witaminy itd.

y
yoga

@Kitko kamienne garnki będą chyba pasować to każdego wystroju :D

@ima to jest bardzo fajne rozwiązanie, szczędność :)

k
kitko

@aska te ''kamienne garnki'', brzmi ciekawie :D pasowałyby do wystroju mojej kuchni. @Eleonora oczywiście, że są najlepsze, ale niestety nie zawsze da się zrobić tak, żeby wszystkim pasowało

a
aska

@Eleonora dlatego dobrze mieć garnek w którym zostawisz potrawy i przykryjesz pokrywka i możesz mieć pewność że jeszcze przez jakiś czas będą gorące.

@kitko o co dokładnie pytasz? Gdzie kupić co ?

E
Eleonora

@kitko no tutaj to akurat wielka zaleta ale i tak wydaje mi się, że świeże posiłki są jednak najlepsze

@sera jeżeli masz gorące jedzenie to zawsze można sobie podmuchać :p

k
kitko

@Sera ale jak się wraca z pracy na gotowe, że tak powiem to i tak już zdąży ostygnąć, więc chociaż nie ostygnie tak fest.

@pola a gdzie je można kupić?

p
pola

tez nie lubie żadnego z pokrewnych do plastiku,ale inne w tym wypadku nie będą mogły być użyte.

K
Kasandra

@sera nie chodziło mi o zwykły plastik a jego pochodne które są stosowane przy produkcji różnych rzeczy kuchennych :)

@sera no tak letnie jest ok, ale żeby chociaż było nadal ciepłe, a nie już zimne i takie sobie

K
Kasandra

@Pola plastikowe rączki by się stopiły podczas gotowania czegokolwiek na kuchence gazowej... Najczęściej jest to jakaś pochodna plastiku uodporniona na ciepło, a sama rączka w rdzeniu raczej bywa metalowa jednak

@Aga, tak jak napisałam, 30 minut to tak na spokojnie. Wiadomo że nie będzie to gorący, świeżo ugotowany obiad ale raczej cieplejszy posiłek ;)

p
pola

te kamienne faktycznie s i ładne i praktyczne, Cenowo tez bardzo przystępne

@tarkla, rączki zazwyczaj są z tworzywa i nie nagrzewają się aż tak podczas gotowania jak te plastikowe

A
Aga

@Kasandra po 30 minutach dalej jest szansa, żeby był ciepły obiad? @Kasandra dobrze to ujęłaś. Na pewno nie będzie to jakaś kolosalna suma, bo inaczej na rynku byłyby już tylko takie garnki, ale skoro piszesz, że o wiele dłużej danie jest ciepłe to jest to ogromny plus

d
dorota

@kresowa a jakieś inne zastosowanie tych garnków jest? Chodzi mi o plusy tego potrójnego dna.

@gość a czy w związku z tym te potrawy też szybciej się przyrządza?

G
Gość

@viko na rachunkach raczej tego nie zauważysz, ale to, że posiłek dłużej pozostaje ciepły to na pewno. @viko a ty masz ten garnek?

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3