Tego dowiesz się z artykułu
Co zrobić, jeśli w domu brakuje chleba, a nie zamroziliśmy żadnego bochenka? Warto sięgnąć do zapasów mąki, które w czasach epidemii koronawirusa większość osób zgromadziła w swoich kuchniach i spiżarniach. Proponowane przez nas przepisy są proste, sprawdzone i nie wymagają trudno dostępnych składników, dlatego warto je wypróbować.
Chleb z foremki na drożdżach
Najprostszy przepis na chleb uwzględnia tylko 5 podstawowych składników. Wypiek najlepiej przygotować w podłużnej prostokątnej foremce. Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klein „Upiecz swój chleb” (Weltbild), według której można przygotować w domu ponad 175 rodzajów pieczywa.
Szybki chleb na drożdżach
Składniki:
- 1 kg dowolnej mąki pszennej, żytniej lub ich mieszanki,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 l ciepłej wody lub mleka,
- sól do smaku,
- olej do posmarowania foremki.
Te sprzęty znacznie ułatwią Ci pracę w kuchni!
Materiały promocyjne partnera
Przygotowanie: