Grzyby marynowane, grzyby suszone. PRZEPISY na dania z grzybami
Pierogi z grzybami
Składniki:
1 kg świeżych grzybów
2-3 cebule
sól
pieprz
bułka tarta
400 g mąki
jajko
125 ml wody
40 g masła
czerstwa bułka
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy. Kroimy w cienkie plastry. Dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Następnie dokładnie odparowujemy. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Cebulkę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na patelni. Grzyby, bułkę oraz zesmażoną cebulkę mielimy, dodajemy sól, pieprz. Rozcieramy i dokładnie mieszamy.
Ciasto do pierogów: mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól i wodę. Zagniatamy ciasto, starannie go wyrabiamy. Dzielimy na części, przykrywamy miską, aby nie obeschło. Następnie każdą część ciasta rozwałkowywujemy cienko, wykrajamy krążki o średnicy około 5 cm. Na środek krążka nakładamy nadzienie, zkładamy na pół, zlepiamy brzegi. Zlepione pierożki układamy na desce obsypanej mąką. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy ostrożnie pierogi, mieszamy łyżką, przykrywamy. Kiedy pierogi wypłyną gotujemy jeszcze około 3 minut.. Następnie pierogi wyjmujemy, przelewamy gorącą wodą i wykładamy na półmisek.
Przejdź dalej --->