Spis treści
Co jeść i pić podczas upałów?
Iwona Zasuwa zadała pytanie, jak chłodzić się latem. Zaznaczyła, że pułapką zdrowotną jest sięganie po zimne dania i napoje, a robi tak przecież większość z nas. Następnie dodała, że taki sposób odżywiania w nadmiarze będzie miał negatywne skutki jesienią.
- W medycynie chińskiej rozpoznajemy znacznie więcej zmiennych dotyczących pożywienia. Jedną z nich jest termika pokarmów. Zakładamy również, że dysponujemy ogniem trawiennym, a spożywanie produktów i napojów, które „gaszą” ogień trawienny prowadzi do uszczuplenia yang, skutkuje w dłuższym okresie nie tylko zaburzeniami trawienia, ale wpływa również całościowo na wszystkie zachodzące w ciele procesy, czyli na nasze zdrowie. Niezwykle ważna jest latem również podaż odpowiednich płynów, by nie uszczuplić zasobów cennych płynów w ciele – napisała blogerka.
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć polecane przez nas napoje na upały
Zaleciła, żeby w upalne dni sięgać po produkty o chłodnej termice, czyli wszystkie sezonowe owoce i warzywa. Wśród nich wymieniała między innymi:
- truskawki,
- porzeczki,
- arbuzy,
- ogórki,
- pomidory,
- bakłażany,
- miętę,
- sałaty,
- cukinie,
- papryki,
- zieloną herbatę,
- melisę,
- kwiaty bzu,
- kiszonki,
- tofu,
- wodorosty.
Upał? Nie rezygnuj z ciepłych posiłków
Zachęciła, aby w gorące dni nie rezygnować z ciepłych posiłków, które są krótko gotowane i ostro doprawione. Zaznaczyła, żeby korzystać z doświadczenia Beduinów, którzy pili gorącą herbatę z cukrem i miętą.
- Zamiast gazowanego napoju z lodem, który (poza pakietem bonusowych sztucznych dodatków) zmusi twoje ciało do ponownego ogrzania „środka”, zaparz miętę. Możesz ją wypić również w temperaturze pokojowej. Ważne, by wystrzegać się produktów prosto z lodówki. Zamiast lodów sięgaj na co dzień po świeże sezonowe owoce lub kompoty na ich bazie, które doskonale ugaszą pragnienie i nawilżą ciało.
Internauci komentują
Wpis wywołał dyskusję na profilu Smakoterapii na Facebooku. Pojawiły się komentarze na temat napojów i sposobu odżywiania w gorące dni.
- A to ciekawe, bo ja - nie znając zbytnio tych zasad - często podświadomie je stosuję: wystudzona herbata z mięty, chłodna (a nie lodowata) woda z miętą (świeżą). To jest to! I faktycznie, mam teraz chęć na ostre curry – napisała pod postem Smakoterapii Agata.
Iwona Zasuwa odpowiedziała, że to są naturalne zasady. Pani Magda wtórowała, że dla niej najlepszy napój w upały to gorący napar ze świeżych liści mięty albo melisy. Inne użytkowniczki przyznały, że od lat piją gorące napoje w upalne dni i jedzą kapuśniak oraz leczo. Czasami sięgają po chłodniki.
W upale uzupełniaj elektrolity
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca uwagę w artykule „Elektrolity na lato” autorstwa dr Ewy Rychlik, że w upale tracimy nie tylko wodę, ale też cenne elektrolity, czyli składniki mineralne rozpuszczone w płynach komórkowych w organizmie, między innymi sód, potas i wapń. Autorka artykułu poleca sięgać po soki warzywne, w tym w bogaty w potas sok pomidorowy i soki owocowe. Zachęca też do sięgania po owoce i warzywa sezonowe, a także kiszone ogórki, które zwiększają ilość potrzebnego sodu.
Szczególnie polecamy w gorące dni pić:
Źródło:
- Elektrolity na lato - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Podawaj napoje w pięknym szkle

DUKA
Karafka na wodę do wody DUKA NORD 900 ml szara szklana
niecodzienna karafka na wodę duka nord w szarym ko…

DUKA
Karafka na wodę do wody DUKA NORD 900 ml fioletowa szklana
pojemnik na wodę duka nord to zjawiskowo wyglądają…

DUKA
Karafka na wodę do wody DUKA NORD 900 ml żółta szklana
wyjątkowa karafka na wodę duka nord o pojemności 9…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?