Na to "jaglane" spotkanie KGW Chudek wraz z Barbarą Gałązką - prezes Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Ostrołęce zaprosiły Koła Gospodyń Wiejskich z Kadzidła, Dylewa, a także z Olszewki i Obierwi (gm. Lelis) oraz KGW w Przedświciu (gm. Wąsewo, pow. ostrowski). Byli też samorządowcy gminy Kadzidło (z wójtem Dariuszem Łukaszewskim), wicestarosta Krzysztof Parzychowski.
- Na Kurpiach kasza jaglana znana jest od wielu lat. Dawniej często bywała na naszych stołach. Pragniemy, aby nie została zapomniana - mówiła, witając gości, Barbara Wiśniewska, przewodnicząca KGW w Chudku.
Panie przekazały informacje o walorach zdrowotnych kaszy jaglanej. Poinformowały, że kasza jaglana powstaje z prosa. Zwróciły uwagę, że kasza jaglana:
- jest doskonałym źródłem magnezu
- dostarcza potasu
- jest bogata w błonnik
- Z jej pomocą wzmocnimy serce, poprawimy trawienie, oczyścimy organizm, a nawet uchronimy się przed rakiem - przekonywały panie.
Po tym wprowadzeniu był przerywnik artystyczny. KGW Chudek zaprezentowało się w skeczach, a KGW Przedświt wykonało kilka piosenek. Potem przyszedł czas na degustację potraw z kaszą jaglaną. Była kasza ze skwarkami, pierogi z kaszą jaglaną, gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną, kilka sałatek, a nawet deser! Wszystko wyśmienite (przygotowane przez KGW w Chudku).
A po degustacji był czas na śpiew i taniec.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?