Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Niedziela handlowa 28.04.2024 na targu rolniczym w Sławnie. Zdjęcia. Byliśmy tam

Niedziela handlowa 28.04.2024 na targu rolniczym w Sławnie. Zdjęcia. Byliśmy tam

ŁKS Łódź wraca po roku do I ligi. Nie będzie derbów Łodzi FOTO

ŁKS Łódź wraca po roku do I ligi. Nie będzie derbów Łodzi FOTO

Polecamy

Iga Świątek zalicza debiut. Polka na okładce legendarnej gry

Iga Świątek zalicza debiut. Polka na okładce legendarnej gry

Szał w Madrycie. Król mączki gra dalej. Udany rewanż

Szał w Madrycie. Król mączki gra dalej. Udany rewanż

Iga Świątek przepełniona dumą. ''To był najlepszy mój mecz w tym roku''

Iga Świątek przepełniona dumą. ''To był najlepszy mój mecz w tym roku''