5 z 11
Poprzednie
Następne
Cukinia. TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników [PRZEPISY]
Cukinia duszona Marii Szymczak
Składniki
2-3 młode cukinie
3-4 pomidory
2-3 cebule
olej
sól, pieprz
przyprawy ziołowe (szałwia,estragon i inne według upodobań)
Wykonanie
Cebule obrać, pokroić w plastry, podgotować w małej ilości wody na wolnym ogniu. Gdy woda odparuje, dodać 3-4 łyżki oleju. Dodać umyte, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory i dusić. Cukinie umyć i obrać (młode można pozostawić ze skórką), pokroić w kostkę i dodać do cebuli i pomidorów. Udusić tak, aby nie były zbyt miękkie. Przyprawić do smaku.
Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką ,ewentualnie jako dodatek do parówek lub kiełbasy. Dobra też jest na zimno z pieczywem, ewentualnie jako dodatek do zimnego mięsa lub wędlin.