
Domowe pralinki
Osoby lubiące pichcić, mogą w domowym zaciszu przygotować smaczne pralinki, które będą znacznie zdrowsze od kupionych w sklepie bombonierek.
Do ich wykonania potrzebne będą:
• szklanka daktyli bez pestek,
• 3/4 szklanki siekanych migdałów + kilka sztuk w całości,
• 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady,
• 2 łyżki masła orzechowego,
• kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia.
Sposób przygotowania: Daktyle, należy wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut, aby zmiękły. Po tym czasie trzeba odlać wodę i zblendować je z masłem orzechowym na gładką masę. Kolejny krok to dodanie posiekanych migdałów oraz czekolady. Składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy należy formować kulki, a w ich wnętrzu można dodatkowo ukryć cały orzech lub kawałek suszonego owocu. Ostatnim krokiem jest obtoczenie pralinki w wiórkach kokosowych lub prawdziwym kakao.
Kilka domowych pralinek wystarczy zapakować w nieduże pudełeczko i ozdobić wstążką.