Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
940 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Warzywa są dużo wcześniej, ale słono kosztują. Fasola, szparagi i ziemniaki to luksus
Czy ktoś nie postawił przecinka w odpowiednim miejscu? To niektóre z komentarzy na cenę pierwszych młodych warzyw, w tym ziemniaków z krajowych upraw. Do...
Polski rolnik przesiadł się na zachodnie marki ciągników. Co zmieniło 20 lat w UE?
W ciągu 20 lat liczba gospodarstw rolnych w Polsce zmniejszyła się o ponad połowę. Przybyło ciągników, zmieniły się najczęściej kupowane marki, wzrosła ich moc....
Dobry i zły przedplon dla marchewki. Po czym siać?
W uprawie warzyw, w tym marchwi ważne jest nie tylko to, co posiejemy obok, ale i przedplon. Rośliny rosnące wcześniej na danym stanowisku mogą mieć na przyszły...
Uważaj na spacerze z psem! Mamy drugi przypadek wścieklizny, trwa akcja szczepienia
Główny Lekarz Weterynarii wydał komunikat, w którym potwierdza drugi w tym roku przypadek wścieklizny, tym razem u odstrzelonego zwierzęcia. Wścieklizna jest...
Jeśli zbierasz jagody w lesie, to w tej sytuacji możesz dostać 5 tys. zł kary
Sezon na jagody w 2024 roku może rozpocząć się szybciej ze względu na przyspieszoną wegetację. Zatem w sprzedaży wcześniej mogą być dostępne jagody leśne, a w...
Poznaj kilka prostych tricków, Jjak pozbyć się mrówek domowymi sposobami
Mrówki są już bardzo aktywne. Te pracowite owady, pod wieloma względami pożyteczne, mogą przy licznej obecności prowadzić do niechcianych zmian w ogrodzie....
Chcesz sprzedać albo kupić hektary? Tyle kosztują klasy III, IV i pozostałe
Zróżnicowanie średnich cen gruntów rolnych w Polsce jest duże. Stawka za hektar tej samej klasy gruntów potrafi kosztować ponad 100 i poniżej 40 tysięcy...
Krowie i kozie mleko prosto z gospodarstwa. Ile kosztuje litr świeżego mleka?
Świeży, nieprzetworzony produkt w postaci mleka z porannego udoju to dziś rarytas. Krowy mleczne utrzymuje zdecydowanie mniej rolników, niż 20 czy 30 lat temu....
Jakiego drewna używać do wędzenia wędlin i ryb? Wpłynie na smak i kolor
Od czego zależy kolor i smak wędlin z wędzarni? Jakie drewno wybrać do wędzenia szynki, ryby i kiełbasy albo boczku? Jakiej wilgotności powinno być wybrane...
Termin nawożenia borówki jest kluczowy dla obfitych zbiorów
Borówki to pyszne i zdrowe owoce, które cieszą się dużą popularnością. Aby uzyskać obfite plony słodkich i soczystych borówek, ważne jest odpowiednie nawożenie....