Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Burmistrz Zakopanego zainaugurował sezon letni w Sopocie. Pojechał tam pociągiem

Burmistrz Zakopanego zainaugurował sezon letni w Sopocie. Pojechał tam pociągiem

Mazowsze wciąż bez marszałka. Dlaczego?

NOWE
Mazowsze wciąż bez marszałka. Dlaczego?

Polecamy

10 zł za kilogram młodych ziemniaków? Taniej na zamówienie bezpośrednio u rolnika

10 zł za kilogram młodych ziemniaków? Taniej na zamówienie bezpośrednio u rolnika

Surowe kary na włoskich plażach. Na co uważać podczas urlopu?

Surowe kary na włoskich plażach. Na co uważać podczas urlopu?

Wiemy, jaki był temat rozprawki i opowiadania na egzaminie ósmoklasisty z polskiego

Wiemy, jaki był temat rozprawki i opowiadania na egzaminie ósmoklasisty z polskiego