Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A), potocznie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk, jest ostrą chorobą zakaźną szerzącą się drogą pokarmową. Do zachorowania może dojść poprzez spożycie zakażonejwirusem wody pitnej lub mytej w niej żywności. Może do niego dojść również poprzez bliski kontakt z osobą zakażoną, u której choroba przebiega bez- lub skąpo objawowo i która nie jest świadoma infekcji.
Wirusowe zapalenie wątroby typu B (WZW typu B), z powodu którego w Polsce cierpi około 380-500 tys. chorych jest nie mniej groźne. Wirus zapalenia wątroby typu B jest 100 razy bardziej zakaźny niż wirus HIV.
W grupie ryzyka jest każdy, kto dotąd się nie zaszczepił. Do zakażenia dochodzi w wyniku kontaktu z zakażoną krwią, kiedy naruszona jest ciągłość skóry (m.in. poprzez iniekcje, dializy, zabiegi stomatologiczne). W Polsce do ponad połowy zakażeńwirusem zapalenia wątroby typu B dochodzi w placówkach służby zdrowia. Wystarczy zaledwie kropla krwi, aby doszło do zakażenia. Dlatego zagrożenie mogą stanowić również zabiegi w zakładach fryzjerskich, kosmetycznych, gabinetach stomatologicznych czy salonach tatuażu dokonywane niesterylnym sprzętem. Zakażenie może się szerzyć również przez kontakty seksualne.
Punkty szczepień oferują szczepionkę skojarzoną, uodparniającą przeciwko obu typom wirusa (zaleca się podanie 3 dawek szczepionki - drugą dawkę po miesiącu od szczepienia, a trzecią po 6. miesiącach od pierwszego szczepienia) oraz szczepionki monowalentne: przeciwko WZW A (zaleca się podanie 2 dawek szczepionki, drugą dawkę najlepiej pomiędzy 6. a 12. miesiącem od pierwszego szczepienia) i WZW B w standardowym schemacie szczepienia: 0, 1, 6 miesięcy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?