Żeby nie szło na marne… – Działanie robi różnicę!

Materiał informacyjny Zaktualizowano 

Polska cały czas znajduje się w niechlubnej czołówce państw Unii Europejskiej pod względem poziomu marnowania żywności. Według statystyk wyrzucamy do kosza aż 235 kg(1) jedzenia na osobę rocznie, co średnio daje około 9 mln ton zmarnowanej żywności . Dlatego jednym z działań firmy Kaufland w ramach strategii zrównoważonego rozwoju jest przeciwdziałanie temu zjawisku i zachęcanie do świadomej konsumpcji.

Marnowanie żywności to jeden z poważniejszych problemów społecznych świata. Co więcej, podczas gdy na świecie wyrzuca się tak dużo jedzenia, w tym samym czasie ludzkość zmaga się z ubóstwem, głodem i niedożywieniem w krajach rozwijających się. Najczęściej wyrzucana żywność to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Dlaczego je wyrzucamy? Wśród przeważnie podawanych powodów znalazły się przekroczenie terminu ważności, zbyt duże zakupy, zakup produktu o niewłaściwej jakości, zbyt duże porcje posiłków lub niewłaściwe przechowywanie żywności(2). Co zrobić, by we własnym domu ograniczyć zjawisko „food waste” i by jedzenie nie szło na marne?

Kupujmy świadomie

Przed pójściem na zakupy, sprawdźmy stan swojej lodówki i szafek kuchennych. Sprawdźmy, jaka jest data przydatności do spożycia znajdujących się tam produktów. Być może część z nich wkrótce będzie musiała zostać wykorzystana – jeśli nie przez nas, to może przez potrzebujących – np. za pośrednictwem tzw. lodówek społecznych lub jadłodzielni. Chodźmy na zakupy z przygotowaną wcześniej listą – dzięki temu nie zapomnimy o żadnym produkcie, a także unikniemy kupowania produktów na zapas.

Przechowujmy rozsądnie

By pieczywo pozostało świeże na dłużej, należy przechowywać je w lnianym worku lub drewnianym chlebaku. Pozwoli to odprowadzić z chleba wilgoć, a jednocześnie jej do niego nie dopuści. Nie wszystkie owoce i warzywa dobrze czują się w warunkach chłodniczych – zimna nie lubią np. pomidory, ogórki, cebula, czosnek i owoce egzotyczne, takie jak mango, ananas, banany czy cytrusy. W dolnej szufladzie lodówki możemy z kolei przechowywać marchew, pietruszkę, seler oraz owoce sezonowe - maliny, truskawki czy jagody, które w takich warunkach na dłużej zachowają swoją soczystość i smak. Pamiętajmy, że chłód jest wskazany produktom, które zostały przez nas napoczęte. Podobnie wędliny - aby pozostały długo smaczne, powinny być przechowywane w pergaminie lub pojemnikach próżniowych, nie w folii aluminiowej. Jajka zachowają świeżość przez długi czas, jeśli będą przechowywane w lodówce – zazwyczaj na specjalnie przeznaczonej do tego półce w drzwiach. Co istotne, jeśli mamy taką możliwość, warto żywność mrozić – to zachowuje jej smak i, co najważniejsze, również wartości odżywcze.

Wykorzystujmy niezjedzone

Czerstwy chleb, ugotowane ziemniaki, ryż, makaron czy kasza z wczorajszego obiadu, ugotowane warzywa czy jajka – wszystkie te produkty można jeszcze wykorzystać i przyrządzić z nich smaczny i wartościowy posiłek. A przy tym nie będzie nas to kosztować dużo czasu i wysiłku. Z czerstwego chleba przygotujemy pyszne francuskie tosty na słodko lub wytrawnie, grzanki do zupy lub można je po prostu zapiec z pomidorem, serem mozzarella i bazylią w piekarniku. Z dodatków węglowodanowych, które pozostały z obiadu możemy przyrządzić klasyki kuchni włoskiej lub francuskiej - pyszne gnocchi lub quiche, zapiekankę makaronową z warzywami, sałatkę ryżową z tuńczykiem czy pastę jajeczną.

Dzielmy się z innymi

W jaki sposób możemy podzielić się jedzeniem z potrzebującymi? Powstaje coraz więcej inicjatyw społecznych, które mają na celu przekazywanie żywności osobom będącym w potrzebie. Sami możemy zostawiać jedzenie w tzw. lodówkach społecznych, których powstaje coraz więcej, nie tylko w dużych miastach. W sklepach takich jak Kaufland organizowane są także cykliczne, świąteczne zbiórki żywności lub inne akcje wspierające takie jak np. „Skarbonka”. Podczas ostatniej Wielkanocnej Zbiórki Żywności (5-6 kwietnia 2019 r.) przeprowadzonej we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, w sklepach Kaufland zebrano ponad 13 ton żywności! Z kolei każda złotówka przekazana Bankom Żywności, umożliwia odebranie i transport 8 kg pełnowartościowych produktów spożywczych, z których można przygotować aż 16 posiłków dla potrzebujących.

Działanie robi różnicę

Jest także wiele organizacji, które wspierają potrzebujących darowiznami żywnościowymi. Jedną z nich jest firma Kaufland, która ściśle współpracując z Bankami Żywności i innymi organizacjami pożytku publicznego, przekazuje żywność do jadłodajni, schronisk dla bezdomnych, domów samotnej matki, domów pomocy społecznej, hospicjów i wielu innych instytucji. Dla przykładu od stycznia 2018 r. do czerwca 2019 r. darowizny żywnościowe firmy Kaufland pozwoliły na zapewnienie około 216 000 posiłków dla potrzebujących. Oprócz tego w ramach współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, sieć marketów przekazała organizacji 30 wysokiej klasy wózków paletowych, które ułatwią odbiór i dystrybucję produktów spożywczych do potrzebujących.

Zatem nawet małymi działaniami też możesz przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności oraz pomóc potrzebującym. Razem robimy różnicę.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3