W skrócie
Po co jeść szparagi?
Szparagi to pyszne, małokaloryczne i lekkostrawne warzywa - w 100 g produktu jest ok. 20 kcal. Najlepiej smakują w maju i czerwcu, gdy są młode i nie wymagają dużej obróbki.
Szparagi warto wprowadzić do swojej diety nie tylko za walory smakowe, ale także ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Są one bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają dużo białka i błonnika.
Właściwości odżywcze szparagów:
- są bogatym źródłem witaminy K, która odpowiada m.in. za krzepliwość krwi i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych;
- zawierają dużo kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu i selenu;
- usuwają nadmiar cholesterolu z organizmu;
- pomagają w kształtowaniu prawidłowej mikroflory jelit;
- mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Mamy dla Ciebie przepis na pyszną kremową zupę ze szparagów. Jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ugotować warzywa w bulionie, a na koniec je zmiksować na gładki krem.
Zupę ze szparagów możemy podać z:
- grzankami,
- groszkiem ptysiowym,
- podprażonymi migdałami w płatkach,
- jogurtem naturalnym,
- odrobiną śmietany kremówki.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować zupę krem ze szparagów:
Gotuj zdrowo
Przepis na zupę krem ze szparagów
(porcja dla 4-5 osób, czas przygotowania: ok. 50 minut)

Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- cebula
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 40 g serka topionego śmietankowego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki chili
- opcjonalnie gęsty jogurt, grzanki, płatki migdałowe
Jak zrobić zupę krem ze szparagów?
- Przygotowanie zupy ze szparagów zacznij od umycia wszystkich warzyw.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj.
- Oderwij końcówki szparagów, a resztę pokrój na kawałki.
- W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i podsmaż ją na złoty kolor.
- Następnie wrzuć do garnka ziemniaki i szparagi.
- Dolej bulion warzywny i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. pół godziny.
- Gotową zupę zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego kremu i dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.
Zdrowa zupa krem ze szparagów. Przepis na lekką zupę z zielo...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
- Domowe drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Smakują bosko
- Zdrowa surówka z gotowanych buraków. Najlepsza do obiadu
- Najlepsze zioła na przejedzenie po świętach. Te napary złagodzą ból brzucha
- Chrupiący kurczak w panierce jak z KFC. Mamy najlepszy przepis
- Poznaj przepis na pyszne gofry z Liège. Pokochasz je od pierwszego gryza
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

DUKA
SKICKLIG ZESTAW 3 DESEK SZARY
zestaw duka skicklig to idealny wybór dla wszystki…

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 24x14 cm grafitowa kamienna

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 35x18 cm biała kamienna

DUKA
ADELSTEN BEIGE MARMUR. DESKA DO KROJENIA 20X35X1,5CM BEŻ
deka do krojenia duka adelsten to połączenie prakt…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?