Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Ewa Zwolak
Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być potencjalne groźne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wbrew pozorom i powszechnym mitom mogą być one obecne nie tylko w produktach kupowanych od właścicieli małych gospodarstw rolnych, ale także w jajkach, mięsie i mleku, które dostępne są w supermarketach. Za rozwój części bakterii w żywności odpowiadamy sami m.in. przez niewłaściwe przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych!
Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być potencjalne groźne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wbrew pozorom i powszechnym mitom mogą być one obecne nie tylko w produktach kupowanych od właścicieli małych gospodarstw rolnych, ale także w jajkach, mięsie i mleku, które dostępne są w supermarketach. Za rozwój części bakterii w żywności odpowiadamy sami m.in. przez niewłaściwe przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych! pixabay.com
Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być potencjalne groźne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wbrew pozorom i powszechnym mitom mogą być one obecne nie tylko w produktach kupowanych od właścicieli małych gospodarstw rolnych, ale także w jajkach, mięsie i mleku, które dostępne są w supermarketach. Za rozwój części bakterii w żywności odpowiadamy sami m.in. przez niewłaściwe przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych!

Wyróżnia się dwa podstawowe zagrożenia związane z obecnością drobnoustrojów w żywności. Pierwsze z nich związane jest ze znacznym pogorszeniem jej walorów smakowych, czego konsekwencją jest zepsucie. Z kolei drugie zagrożenie związane jest z obecnością bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych, które mogą skutkować zatruciem pokarmowym, będącym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia człowieka.

Wśród najpowszechniejszych przyczyn skażenia żywności drobnoustrojami chorobogennymi można wymienić:

  • Nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przez pracowników.
  • Niewłaściwe przechowywanie surowców naturalnych.
  • Stosowanie nieodpowiednich metod nawożenia (np. fekaliami).
  • Niewłaściwa higiena produkcji, pakowania i dystrybucji produktów spożywczych.

Zobacz też: Zgon po zatruciu. Przyczyną śmierci od domowych wędlin mogły być te bakterie

Najczęstsze zatrucia pokarmowe wynikają ze spożycia produktów surowych – jaj, mięsa i mleka.

Niekiedy sami możemy przyczyniać się do wyhodowania chorobogennych bakterii w żywności m.in. przez nieodpowiednie jej przyrządzanie i przygotowanie. Ważne, by przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • Zawsze wybieraj produkty wysokiej jakości – unikaj spożywania żywności zanieczyszczonej o nieprzyjemnym zapachu.
  • Przed spożyciem dokładnie myj owoce i warzywa. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko zagrożeń z zanieczyszczeń biologicznych.
  • Zadbaj o odpowiednią obróbkę żywności: suszenie, mrożenie, pasteryzację i sterylizację.
  • Odpowiednio przechowuj żywność – takie zalecenie znajduje zwykle na opakowaniu produktów spożywczych.

Czytaj także: Niebezpieczne bakterie w popularnej wędlinie. GIS pilnie wycofuje wadliwy produkt. Zjedzenie go grozi zatruciem pokarmowym

6 najbardziej zabójczych rodzajów bakterii, które występując w Polsce.

Bakterie odporne na antybiotyki stanowią rosnące zagrożenie dla zdrowia publicznego na całym świecie, w tym również w Polsce. Brak wrażliwości na dostępne leki sprawia, że bakterie (ale także wirusy, grzyby i pasożyty) nie dają się zwalczać, a geny tej odporności przekazują między sobą. Powodem jest nadużywanie i nieprawidłowe stosowanie antybiotyków i innych środków antymikrobowych oraz ich nadmiar w żywności i środowisku.Antybiotykooporne bakterie przyczyniają się do groźnych i śmiertelnych powikłań chorób zakaźnych, w tym zapalenia płuc, opon mózgowych, serca mięśniowego oraz innych układów i narządów. Powodują też śmiercionośną infekcję krwi w postaci posocznicy, czyli sepsy. Sprawdź, jakie bakterii odporne na antybiotyki są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia Polaków.

Te bakterie są antybiotykooporne. Uwaga! Oto 6 najbardziej z...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych? - Strona Zdrowia

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki